Ενέργεια

Οι αλήθειες της Smartenergy για το πράσινο υδρογόνο - Το «κλειδί» της ενεργειακής μετάβασης

Οι αλήθειες της Smartenergy για το πράσινο υδρογόνο - Το «κλειδί» της ενεργειακής μετάβασης
Τα έργα αναζητούν έναν συνδυασμό διαφορετικών τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με υδρογόνο
Σχετικά Άρθρα

Παρά τη δυναμική και τις υποσχέσεις του πράσινου υδρογόνου στο πλαίσιο της προσπάθειας για απεξάρτηση από τον άνθρακα, οι προκλήσεις για την κυβερνητική υποστήριξη και την κλίμακα έργων είναι παρούσες και καλούνται να αντιμετωπιστούν αναλόγως.

Αυτή είναι η οπτική της επενδυτικής εταιρείας ΑΠΕ Smartenergy, η οποία άρχισε να εργάζεται στο πράσινο υδρογόνο το 2019 και διέκρινε τις ευκαιρίες του συγκεκριμένου τομέα. Ήδη η  Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να στοχεύει σε εναλλακτικές λύσεις για καθαρό αέριο στην αγορά.

Μιλώντας στο PV Tech, ο Christian Pho Duc, διευθύνων σύμβουλος των H2 Projects της Smartenergy  δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένα βασικά ζητήματα κατά τη στόχευση έργων πράσινου υδρογόνου. Όσον αφορά την τεχνολογία, οι ίδιοι οι ηλεκτρολύτες είναι αρκετά καλά εδραιωμένοι, αλλά η απαιτούμενη κλίμακα για την επίτευξη στόχων κόστους παραγωγής κάτω των 2 δολαρίων ΗΠΑ ανά χιλιόγραμμο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

«Η πρόκληση είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα, ενσωματώνοντας με έξυπνο τρόπο τις ΑΠΕ στο σύστημα. Χρειάζεται ένας μεγάλος και συντονισμένος συνδυασμός πραγμάτων, όπως η αποθήκευση και τεχνικές λύσεις» τόνισε.

Η δράση της εταιρείας

Η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτήν τη στιγμή τεχνολογία αλκαλικών ηλεκτρολυτών καθώς έχει τον υψηλότερο βαθμό ωριμότητας, κλίμακας και ανταγωνιστικότητας κόστους. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα η Smartenergy εξετάζει την ηλεκτρόλυση μεμβράνης πολυμερών ηλεκτρολυτών, εξήγησε ο Pho Duc. «Καθώς είναι απαραίτητο στο μέλλον να αυξηθεί περαιτέρω η αποτελεσματικότητα - παρακολουθούμε στενά την τεχνολογία στερεών οξειδίων για το μέλλον», πρόσθεσε.

Σε όλο τον κόσμο, τα έργα αναζητούν έναν συνδυασμό διαφορετικών τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με υδρογόνο. Στην Κοπεγχάγη, οι Infrastructure Partners ανακοίνωσαν ένα υπεράκτιο αιολικό project 1 GW, ενώ στο Orkney το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας συνδυάζει την παλιρροιακή ενέργεια και την παραγωγή υδρογόνου.

Το momentum της ηλιακής ενέργειας

Η Smartenergy στοχεύει στη δυναμική της ηλιακής ενέργειας, με τον Pho Duc να κάνει εκτενή αναφορά στη δραματική μείωση του κόστους της εν λόγω μορφής ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, υπήρξε μείωση 83% στο κόστος της ηλιακής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία, και αναμένεται περαιτέρω πτώση 59% έως το 2025, καθιστώντας την μια ελκυστική πηγή ενέργειας για το πράσινο υδρογόνο. Το κόστος, ωστόσο, είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης.

«Τα έργα πράσινου υδρογόνου απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα υλοποίησης αλλά στο σημείο της επενδυτικής απόφασης όλοι οι παράγοντες πρέπει να γίνουν σαφείς και γνωστοί ταυτόχρονα», εξήγησε ο Pho Duc, συμπληρώνοντας ότι «το κλειδί σε αυτή την συνθήκη είναι η υποστηρικτική στάση των κυβερνήσεων με καθορισμένους σχεδιασμούς, άδεις και νομοθετικά πλαίσια για κάθε έργο».

Τέλος, σημείωσε ότι οι προκλήσεις της χρηματοδότησης είναι πιο έντονες εκτός δικτύου, πρόσθεσε, παρά τη μεγάλη ευκαιρία που το πράσινο υδρογόνο μπορεί να παρουσιάσει για αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Μια υποσχόμενη αγορά

Δεδομένων των στόχων για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων εντός των επόμενων ετών, το υδρογόνο και ειδικά το «πράσινο» υδρογόνο φαίνεται να είναι το κατάλληλο υποκατάστατο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ωστόσο, η παραγωγή καθαρού υδρογόνου είναι μεγάλη πρόκληση, καθώς θα πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτώντας τη δημιουργία τεράστιων εγκαταστάσεων σε αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα. Εκείνοι, όμως, που θα πρωτοστατήσουν στην παραγωγή και τη χρήση του πράσινου υδρογόνου θα έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε ένα προσοδοφόρο πεδίο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, υπολογίζεται πως η αγορά του υδρογόνου μπορεί να φθάσει έως και 700 δισ. δολάρια μέχρι το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης