Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 5% για το πετρέλαιο μετά την προσάραξη πλοίου στο Σουέζ

Άνοδος πάνω από 5% για το πετρέλαιο μετά την προσάραξη πλοίου στο Σουέζ

 Στα 64 δολ. το Brent, στα 60 το αργό

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο πάνω από 6% την Τετάρτη 24/3/2021, αφού ένα πλοίο προσάραξε στο κανάλι του Σουέζ δημιουργώντας ανησυχία ότι το συμβάν θα μπορούσε να συνδέσει τις αποστολές αργού έδωσε ώθηση στις τιμές μετά από μια πτώση την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης τα αποθέματα των ΗΠΑ έδειξαν μια περαιτέρω ανάκαμψη στη δραστηριότητα διύλισης, υποδηλώνοντας ότι τα διυλιστήρια των ΗΠΑ επανέρχονται μετά τον παγετό που έπληξε το Τέξας τον Φεβρουάριο.

Περί τις 21:40 ώρα Ελλάδας το Brent κέρδιζε 5,69%, στα 64,25 δολ.το βαρέλι.
Το West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 5,57%, στα 60,98 δολάρια το βαρέλι.

Τα κέρδη φάνηκε να σταθεροποιούν την αγορά που είχε υποχωρήσει από τις αρχές αυτού του μήνα, όταν οι τιμές έφτασαν τα υψηλότερα επίπεδα φέτος λόγω των προσδοκιών για ανάκαμψη της ζήτησης.

Οι ελπίδες αυτές έκτοτε εξαντλήθηκαν καθώς ευρωπαϊκές χώρες επανήλθαν σε lockdowns για να σταματήσουν ένα άλλο κύμα της πανδημίας.
Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν πέρυσι, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του σημείωσαν περικοπές ρεκόρ παραγωγής.
Ένα γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων έκλεισε τη διώρυγα του Σουέζ για περισσότερο από μια ημέρα, ενώ η κυκλοφορία κατά μήκος της ταχύτερης ναυτιλιακής διαδρομής από την Ευρώπη προς την Ασία αναμένεται να ξαναρχίσει σύντομα, δήλωσε ο λιμενικός πράκτορας GAC την Τετάρτη. «Είναι ένα από αυτά τα wild cards που είναι μοναδικό για τη βιομηχανία αργού πετρελαίου», δήλωσε ο Bob Yawger του Mizuho στη Νέα Υόρκη. "Μόλις νομίζετε ότι έχετε όλα τα τακτοποιημένα, μπορώ να εγγυηθώ ένα πράγμα: Δεν είναι." Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν επίσης από τα αμερικανικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι εργασίες διυλιστηρίου ανακάμπτουν μετά από μια χειμερινή καταιγίδα που έκλεισε τα διυλιστήρια του Τέξας τον περασμένο μήνα.
«Τα διυλιστήρια βγαίνουν από την συντήρηση και ανακάμπτουν από τις διακοπές ρεύματος. Η προσδοκία είναι τώρα ότι επιστρέφουν στη δουλειά, θα δούμε τα αποθέματα να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες », δήλωσε ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής στο Price Futures Group στο Σικάγο.

Η Ιταλία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς κυκλοφορίας. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Merkel δήλωσε ότι αντιστρέφει μια απόφαση για αυστηρότερο κλείσιμο του Πάσχα. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στην Ευρώπη. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, συναντιούνται την 1η Απριλίου για να εξετάσουν εάν θα χαλαρώσουν περισσότερο τις περικοπές παραγωγής τους.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης