Ενέργεια

ΕΙΑ: Μέχρι 170 GW η χωρητικότητα για μπαταρίες αποθήκευσης στις ΗΠΑ το 2050

ΕΙΑ: Μέχρι 170 GW η χωρητικότητα για μπαταρίες αποθήκευσης στις ΗΠΑ το 2050
Τα τρία σενάρια της IEA για το 2050 στην αμερικανική ενεργειακή αγορά

Σημαντικός θα είναι ο αριθμός των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας στο δίκτυο παροχής ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), που καταγράφηκαν στο Ετήσιο Ενεργειακό Outlook 2021 (ΑΕΑ).

Στο συγκεκριμένο σενάριο που διέπεται από τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, η αποθήκευση μπαταρίας 59 GW θα εξυπηρετεί το δίκτυο ισχύος το 2050.

Όπως είναι γνωστό, τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από γεννήτριες ή απορροφούνται απευθείας από το δίκτυο, και αναδιανέμουν αυτήν την ηλεκτρική ενέργεια αργότερα. Συνήθως χρεώνουν ή αποθηκεύουν ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις ώρες της ημέρας με σχετικά υψηλή ενεργειακή προσφορά, χαμηλή ζήτηση ενέργειας και χαμηλές τιμές ισχύος.

Η συνδρομή των μπαταριών

Οι μπαταρίες είναι στη συνέχεια διαθέσιμες για εκφόρτιση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες με χαμηλή παροχή, υψηλή ζήτηση, υψηλές τιμές ισχύος ή όταν το δίκτυο χρειάζεται εφεδρική χωρητικότητα για αξιοπιστία. Τα περισσότερα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών που είναι εγκατεστημένα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Συμβάλλουν στην ευελιξία των ηλεκτρικών δικτύων με μεγάλες ποσότητες μη ανανεώσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

1_4.jpg


Το κλειδί ανάπτυξης

Στο σενάριο AEO2021, η αποθήκευση της μπαταρίας μπορεί είτε να κατασκευαστεί σε αυτόνομη βάση για φόρτιση από το δίκτυο τροφοδοσίας, είτε ως ένα συνεγκατεστημένο σύστημα που φορτίζει απευθείας από μια φωτοβολταϊκή γεννήτρια (PV). Η μείωση του κόστους της μπαταρίας, η αύξηση των μη ανανεώσιμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η εφαρμογή της πίστωσης φόρου επένδυσης σε συσσωρευμένα συστήματα αποθήκευσης αποτελούν βασικούς παράγοντες  ανάπτυξης.

Τα σενάρια

Στις προβλέψεις περιλαμβάνονται εναλλακτικά σενάρια που εξετάζουν την ευαισθησία των αποτελεσμάτων στην περίπτωση των αλλαγών του κόστους  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη διαθεσιμότητα πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Από την προβλεπόμενη χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταρίας το 2050, σε όλες τις περιπτώσεις, 16 GW προέρχονται από ιστορικές εκδόσεις, έργα και κυβερνητικές πολιτικές.

Στην περίπτωση χαμηλού εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου, η παραγωγή ηλεκτρισμού συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου μειώνεται περισσότερο από ό, τι στην περίπτωση αναφοράς και αντικαθίσταται από παραγωγή άνθρακα, πυρηνικής ενέργειας και ΑΠΕ. Για την υποστήριξη αυτού του συνδυασμού παραγωγής, έχει δημιουργηθεί μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταρίας 67 GW σε σύγκριση με την περίπτωση αναφοράς.

Στην περίπτωση του χαμηλού κόστους ανανεώσιμων πηγών, η οποία προϋποθέτει μείωση κατά 40% του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποθήκευσης ενέργειας σε σύγκριση με την περίπτωση αναφοράς, η αυξημένη παραγωγή  ηλιακής και αιολικής ενέργειας  αντικαθιστά τον άνθρακα, την πυρηνική ενέργεια  και το φυσικό αέριο.
Μέχρι το 2050, προστίθεται 108 GW περισσότερη χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταρίας σε σύγκριση με την περίπτωση αναφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης