Σκληρή επιστολή στους υπουργούς του ΗΒ για τον αντίκτυπο των offshore αιολικών στο περιβάλλον

Σκληρή επιστολή στους υπουργούς του ΗΒ για τον αντίκτυπο των offshore αιολικών στο περιβάλλον
Σημαντική παράμετρος η κατανόηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή

Επιτροπή της Βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου παρότρυνε τους υπουργούς της χώρας να δώσουν προτεραιότητα στην εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της χρηματοδότησης για έρευνα σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη θαλάσσια ζωή.

Συγκεκριμένα, μέσω επιστολής της «House of Lords EU Environment» προς τον γραμματέα επιχειρήσεων Kwasi Kwarteng και τον υπουργό περιβάλλοντος George Eustice, αναφέρεται ότι: «Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να εξερευνήσουμε και να μετριάσουμε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των μεγάλων εξελίξεων στη Βόρεια Θάλασσα».

Μάλιστα, αρκετοί εμπειρογνώμονες έδωσαν σημαντικά στοιχεία αυτό τον μήνα σχετικά με τις οικολογικές επιπτώσεις της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα.

Εύρεση του μέτρου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Λόρδος Teverson υπογράμμισε ότι: «Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μεταξύ της δράσης για την αλλαγή του κλίματος και των πιθανών οικολογικών επιπτώσεων. Οι σωρευτικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μεγάλης κλίμακας υπεράκτιων αιολικών συστημάτων είναι ελάχιστα κατανοητές. Κλειδί σε αυτή την ιστορία η ενδελεχής και ποιοτική έρευνα».

Στη συνέχεια τόνισε την ανάγκη της κατανόησης, ως προς τις επιπτώσεις των υπεράκτιων αιολικών έργων στο θαλάσσιο περιβάλλον. «Είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ελαχιστοποιούνται οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της Βόρειας Θάλασσας - συμπεριλαμβανομένων των χελιών, των ψαριών, των θαλασσοπουλιών και των θαλάσσιων θηλαστικών».

Τέλος, η επιτροπή εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για το περιβάλλον της κυβέρνησης είναι «χαμένη ευκαιρία να αντιμετωπίσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα» επειδή «δεν καλύπτει ουσιαστικά το θαλάσσιο περιβάλλον».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης