Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Clean Technica: Πότε μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστική παραγωγή υδρογόνου

Clean Technica: Πότε μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστική παραγωγή υδρογόνου

Το ανταγωνιστικό υδρογόνο που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα απαιτεί τώρα συμμετοχή των φορολογουμένων για το κόστος συλλογής και αποθήκευσης του CO2

Στην εκστρατεία υδρογόνου που ωθεί - όπως αναφέρει - τις κυβερνήσεις να χτίσουν μια τεράστια νέα υποδομή για την παράδοση υδρογόνου από άνθρακα και φυσικό αέριο με την προοπτική, ότι θα έχει χαμηλή περιεκτικότητα άνθρακα στο μέλλον επικεντρώνεται έρευνα που δημοσίευσει η CleanTechnica .

¨Οπως αναφέρει η έρευνα, αντιμετωπίστηκε επίσης η χρήση υδρογόνου ως καυσίμου θέρμανσης για το σπίτι και τις επιχειρήσεις, με τη σαφή απαίτηση για άλλη μια φορά για μαζικές δαπάνες υποδομής και υψηλότερο λειτουργικό κόστος σε σύγκριση με την απλή ηλεκτροδότηση.Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει ανταγωνιστικό το υδρογόνο που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, είναι εάν οι φορολογούμενοι αναλάβουν όλο το κόστος συλλογής και αποθήκευσης του CO2 από την παραγωγή υδρογόνου.

Το 55% της τρέχουσας παγκόσμιας αγοράς υδρογόνου σε διυλιστήρια πετρελαίου κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει την πραγματική ποσότητα υδρογόνου που καταναλώνεται ετησίως να μειωθεί


Τι δείχνουν τα νούμερα

Ο εκδότης της CleanTechnica, Zach Shahan, δημοσίευσε έρευνα επισημαίνοντας ότι ο τρέχων γύρος της παραγωγής υδρογόνου είναι μια αρπαγή χρημάτων από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, οι επενδυτές εξαπατούνται και οι καταναλωτές θα ξεγαλαστούν.

Αυτό που λείπει είναι η τελική τιμή της αξιολόγησης υδρογόνου, όταν η δέσμευση και η απομόνωση άνθρακα στις διαδικασίες αερίου και άνθρακα παράγουν «γκρίζο» και «μαύρο» υδρογόνο.

Επί του παρόντος, η τιμή spot του υδρογόνου είναι περίπου 0,80 $ ανά κιλό ή 800 $ ανά τόνο. Το κόστος της δέσμευσης άνθρακα σε καπνοδόχους και απομόνωση από άκρο σε άκρο εκτιμάται σε 108 έως 335 $ για το φυσικό αέριο και 97 έως 297 $ για τον άνθρακα, με την προϋπόθεση ότι το κόστος διεργασίας για τα εργοστάσια Η2 είναι παρόμοιο με το κόστος επεξεργασίας για μονάδες παραγωγής.
Είναι μια λογική προσέγγιση. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την ακριβή φυσική της δέσμευσης άνθρακα.

Τα λύματα αερίου και άνθρακα είναι διαφορετικές συνθέσεις, επομένως το κόστος επεξεργασίας είναι διαφορετικό. Σημειώστε ότι αυτά είναι κόστη, όχι τιμές, οπότε θα πρέπει να υπάρχει ένας άθροισμα για το κέρδος το ποσοστό 10% να φαίνεται λογικό.

Το κόστος του μπλε υδρογόνου θα είναι περίπου 2,5 φορές το κόστος του μαύρου και γκρίζου υδρογόνου. Οι υποστηρικτές της CCS ισχυρίζονται ότι το κόστος θα μειωθεί, αλλά αυτή δεν είναι νέα τεχνολογία. Παίρνουμε CO2 σε απαγωγές για βιομηχανικές διεργασίες για τουλάχιστον 140 χρόνια. Το αντλούμε υπόγεια για 50 χρόνια, αφού πρώτα το εξάγουμε με φυσικό αέριο.
Η χημεία και οι τεχνολογίες είναι καλά κατανοητές, έτσι οι ισχυρισμοί για μείωση του κόστους προς το παρόν είναι αναληθείς.

Μέχρι το 2030 θα έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις

Αλλά τι θα κοστίσει η δημιουργία υδρογόνου χρησιμοποιώντας ηλεκτρόλυση μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων (PEM) χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια; Αυτό είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου συνάρτηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και αναμένεται να γίνει σε περιόδους υπερπαραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Μέχρι το 2030, τόσο η αιολική όσο και η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να έχουν κόστος ανά MWh περίπου $ 20 USD χωρίς επιδοτήσεις βάσει πολύ καλά καθορισμένων καμπυλών μείωσης κόστους.

Αυτές είναι οι τιμές χονδρικής που θα μπορούν να προσφέρουν συμβάσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και ήδη βλέπουμε τιμές χαμηλές στις περιοχές με τους καλύτερους πόρους με περιορισμένες ή καθόλου επιδοτήσεις, επομένως είναι προφανώς εφικτό.

Σε περιόδους αιχμής, η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε αυτό το εύρος, με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που χρησιμοποιούν επεξεργασία για να καλύψουν την ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών και αποθηκευτικών χρήσεων για να απορροφήσουν το επιπλέον παρά να μειώσουν την παραγωγή.

Καλύτερα να υπάρχει λίγο κέρδος από 20 $ ανά MWh ηλεκτρικής ενέργειας από ό, τι καθόλου, έτσι οι αγορές θα βρουν χρήσεις για φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης