Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Στις 6 Απριλίου η short list - To WACC προϋπόθεση για τις δεσμευτικές

ΔΕΔΔΗΕ: Στις 6 Απριλίου η short list - To WACC προϋπόθεση για τις δεσμευτικές
O ΔΕΔΔΗΕ έχει καταρτίσει ένα υψηλού προϋπολογισμού επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την πενταετία

Για τις 6 Απριλίου έχει προσδιοριστεί σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ που θα κληθεί να εγκρίνει τη short list των υποψηφίων για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως είναι γνωστό στην πρώτη φάση του διαγωνισμού έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από 11 εταιρίες και fund, τα ονόματα των οποίων δεν έχει δημοσιοποιήσει η ΔΕΗ, η οποία σε σχετική ανακοίνωση έχει μιλήσει για «στρατηγικούς επενδυτές, διαχειριστές υποδομών δικτύων και χρηματοοικονομικούς επενδυτές».
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των 11 ενδιαφερομένων είναι και δύο κινεζικά σχήματα, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τεθούν εκτός της διαδικασίας, αφού στην προκήρυξη του διαγωνισμού η ΔΕΗ έχει θέσει ως όρο οι υποψήφιοι να μην έχουν κοινό μέτοχο με εταιρίες ηλεκτρισμού.

Ολοκλήρωση διαγωνισμού το β΄ εξάμηνο

Στη προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το κινεζικό δημόσιο, ενώ το ενδεχόμενου αποκλεισμού των κινεζικών εταιριών από τον διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ έχει προκαλέσει έντονη φημολογία περί της άσκηση νομικών μέτρων εκ μέρους των Κινέζων σε περίπτωση αποκλεισμού.
Η short list των υποψηφίων καταρτίζεται από τους συμβούλους της ΔΕΗ Goldman Sachs και Eurobank, ενώ η 6η Απριλίου δεν είναι δεσμευτική και τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξει παράταση.
Πάντως εφόσον η ΔΕΗ προχωρήσει σε έγκριση της short list το επόμενο βήμα είναι να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης και οι οποίοι θα περάσουν στη δεύτερη φάση, δηλαδή θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές. Εκτιμάται ότι εάν όλα προχωρήσουν βάσει του σημερινού χρονοδιαγράμματος οι ενδιαφερόμενοι για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προτάσεις μέσα στο καλοκαίρι με στόχο το δεύτερο εξάμηνο του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Εκκρεμεί το WACC για τα έσοδα

Πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκκρεμεί από τη ΡΑΕ, η έκδοση της απόφασης για τον προσδιορισμό του WACC του ΔΕΔΔΗΕ για τη δεύτερη τετραετία. Πρόκειται για ένα μέγεθος καθοριστικό για τα έσοδα του Διαχειριστή από τα οποία βεβαίως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και ο ρυθμός υλοποίησης του επενδυτικού προγράμματος του.
Όπως είναι γνωστό ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταρτίσει ένα υψηλού προϋπολογισμού επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 2,3 δισ. ευρώ για την πενταετία.
Το business plan προβλέπει από την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε 7,5 εκατ. συνδέσεις, πανελλαδική επέκταση της τηλεμέτρησης (5,4 εκατ. μονοφασικούς και 2,1 εκατ. τριφασικούς μετρητές), υπογειοποιήσεις καλωδίων, αντικατάσταση, ενίσχυση και επέκταση καλωδίων κλπ.
Μεγάλο μέρος του επενδυτικού του προγράμματος σκοπεύει να το εντάξει για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης