Περιβάλλον

Τουρμπίνες χωρίς λεπίδες για τη διάσωση 500.000 πτηνών - Bίντεο

Τουρμπίνες χωρίς λεπίδες για τη διάσωση 500.000 πτηνών - Bίντεο
Νέα δεδομένα προκύπτουν στην αγορά των ΑΠΕ και δη της αιολικής ενέργειας μέσω των καινοτομιών της Vortex
Σχετικά Άρθρα

Νέες καινοτομίες επιφυλάσσει ο τομέας της αιολικής ενέργειας με την ισπανική εταιρεία Vortex Bladeless να αναπτύσσει μια ανεμογεννήτρια που δεν απαιτεί λεπίδες για την παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει η Daily Mail.

Συγκεκριμένα, ο στρόβιλος της Vortex Bladeless χρησιμοποιεί την κίνηση που προκαλείται από τον αέρα που χτυπά τον πυλώνα 10 ποδιών για να παράγει ισχύ, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες.

Ασύγκριτα προτερήματα

Στα πλεονεκτήματα της νέας ανεμογεννήτριας συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι είναι πιο ήσυχη και μικρότερη σε μέγεθος και μπορεί να συμβάλλει στη διάσωση 500.000 πτηνών.

Αυτήν τη στιγμή η συσκευή μπορεί να παράγει μόνο μια μικρή ποσότητα ενέργειας, αλλά οι προγραμματιστές ελπίζουν να κλιμακώσουν και να παρέχουν ενέργεια για δεκάδες σπίτια με μία μόνο συσκευή. Οι ανεμογεννήτριες είναι μια ολοένα  πιο δημοφιλής και φιλική επιλογή προς το περιβάλλον ενέργεια, με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από τον άνθρακα ή φυσικό αέριο.

9_3.JPG

Απειλή για τη βιοποικιλότητα

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να γίνει μια μικρή αναφορά στις επιβλαβείς συνέπειες που επιφέρουν οι ανεμογεννήτριες για την ακεραιότητα των προστατευόμενων οικοτόπων.

Αυτό γιατί, προκαλούν αυξημένη θνησιμότητα για τα πουλιά, εξαιτίας των προσκρούσεων στους έλικες των ανεμογεννητριών και αποτελούν σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κολοσσιαίες λεπίδες που περιστρέφονται με ταχύτητες πάνω από 200 μίλια / ώρα, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την άγρια ​​ζωή, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά και νυχτερίδες κάθε χρόνο. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι λεπίδες ευθύνονται  για 140.000 έως 500.000 θανάτους ετησίως, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής.

0_5.JPG

Τοποθεσία

Στην αγορά επικρατεί η άποψη, ότι τα αιολικά πάρκα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από τις αστικές περιοχές. Ωστόσο, η εταιρεία που εδρεύει στη Μαδρίτη έχει αναπτύξει μια ανεμογεννήτρια που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να θυσιάζει χώρο ή άγρια ​​ζωή.

Ο σχεδιασμός του στροβίλου Vortex Bladeless εκμεταλλεύεται το αεροδυναμικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν ο αέρας χτυπά ένα συμπαγές αντικείμενο, για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.

Μάλιστα, ο πυρήνας του πυλώνα είναι κατασκευασμένος από πολυστρωματικό άνθρακα, το οποίο η εταιρεία λέει ότι μπορεί να αντέξει 25 χρόνια χρήσης πριν σπάσει ή φθαρεί. Χωρίς λεπίδες, το Vortex είναι επίσης πιο ήσυχο, μικρότερο και φθηνότερο από τους συμβατικούς στροβίλους και μπορεί να προσαρμοστεί πιο γρήγορα στις αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου.

Τι υποστηρίζει ο σχεδιαστής

Ο εφευρέτης της Vortex, David Yáñez, επιμένει ότι δεν είναι ενάντια στις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες με λεπίδες. «Η τεχνολογία μας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των κενών όπου τα παραδοσιακά αιολικά πάρκα μπορεί να μην είναι κατάλληλα», είπε στο The Guardian.

Η Vortex ισχυρίζεται ότι η συσκευή της μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια περίπου 30 φθηνότερη από τις συμβατικές ανεμογεννήτριες, ανέφερε η ZME Science, κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους εγκατάστασης και της ελάχιστης συντήρησης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι νωρίτερα το 2021, η Vortex Bladeless ανακηρύχθηκε μία από τις 10 πιο συναρπαστικές νεοφυής εταιρείες ενέργειας από την κρατική εταιρεία Νορβηγίας, Equinor. Με περαιτέρω εξελίξεις, η Vortex θα μπορούσε να προσθέσει δυναμική στην πράσινη προσέγγιση της Νορβηγίας, η οποία κατέχει ήδη σημαντικό μερίδιο υδροηλεκτρικής ενέργειας.

«Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με νεοσύστατες εταιρείες συμβάλλει στην εξέλιξή μας για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια με σύμμαχο την καινοτομία και την τεχνολογία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ενέργειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Equinor Gareth Burns.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης