Ενέργεια

Η Rio Tinto θα τροφοδοτήσει ορυχείο με ηλιακή θερμική τεχνολογία που υποστηρίζεται από τον Bill Gates

Η Rio Tinto θα τροφοδοτήσει ορυχείο με ηλιακή θερμική τεχνολογία που υποστηρίζεται από τον Bill Gates
Η τεχνολογία χρησιμοποιεί καθρέφτες για τη θέρμανση λιωμένου αλατιού, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ατμού για την τροφοδοσία ενός στροβίλου

Ο αγγλο-αυστραλιανός κολοσσός εξόρυξης Ρίο Tίnτο θα δοκιμάσει μια νέα ηλιακή θερμική τεχνολογία που υποστηρίζεται από τον ιδρυτή της Microsoft Bill Gates σε ένα από τα ορυχεία της στην Καλιφόρνια, καθώς πιέζεται να μειώσει τις εκπομπές της κατά 15% την επόμενη δεκαετία.
Σύμφωνα με το reneweconomy η τεχνολογία, που αναπτύχθηκε από την Καλιφορνέζικη start-up Heliogen, χρησιμοποιεί καθρέφτες και δέκτη πύργων για τη θέρμανση λιωμένου αλατιού, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ατμού για την τροφοδοσία ενός στροβίλου.
Σε αντίθεση με την ηλιακή φωτοβολταϊκή τεχνολογία, η ηλιακή θερμική - γνωστή και ως συμπυκνωμένη ηλιακή ενέργεια (CSP) - μπορεί να αποθηκεύσει την ενέργεια από τον ήλιο στο λιωμένο αλάτι για χρήση τη νύχτα ή σε συννεφιασμένες ημέρες.
Η Heliogen υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της είναι καλύτερη από άλλες μεθόδους CSP, επειδή κατάφερε να συγκεντρώσει την ηλιακή ενέργεια για να ξεπεράσει θερμοκρασίες άνω των 1.000 βαθμών Κελσίου, την οποία αποκαλεί «μοναδικό επιστημονικό επίτευγμα».
«Σε αυτή τη θερμοκρασία, το Heliogen μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε κρίσιμες βιομηχανικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής τσιμέντου, χάλυβα και πετροχημικών, μειώνοντας δραματικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από αυτές τις δραστηριότητες», αναφέρει η εταιρεία.

Το CSP παραμένει μια εξειδικευμένη τεχνολογία, με περίπου 7 gigawatts έργων παγκοσμίως, ή περίπου το 1% της συνολικής ηλιακής χωρητικότητας του κόσμου.
Παρόλο που επισκιάζεται από το φτηνό ηλιακό φωτοβολταϊκό, η τεχνολογία CSP συνεχίζει να εξελίσσεται. Η αυστραλιανή εταιρεία CSP, Vast Solar, αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ήταν ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή του δικού της ηλιακού θερμικού υβριδικού σταθμού 50 MW στο Όρος Isa.
Ο διευθύνων σύμβουλος Craig Wood πιστεύει ότι η τεχνολογία είναι ιδανική για ζεστές, απομονωμένες περιοχές όπως τα ορυχεία. Η αρχική δοκιμή της τεχνολογίας Heliogen της Rio Tinto θα έχει αμελητέα επίδραση στις εκπομπές της εταιρείας.
Προς το παρόν, το εν λόγω ανθρακωρυχείο τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από αέριο και αυτό θα συνεχιστεί σε μεγάλο βαθμό, με το CSP να μειώνει μόνο τις εκπομπές κατά 7%.

Ωστόσο, η Rio Tinto λέει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της εγκατάστασης CSP, ώστε να μειώσει τις εκπομπές κατά 24%. Θα μπορούσε στη συνέχεια να αναπτυχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και να αποδυναμώσει τις τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της εταιρείας, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περισσότερους από 550 εκατομμύρια τόνους ετησίως για τα πεδία 1, 2 και 3 - περισσότερο από τις συνολικές ετήσιες εκπομπές της Αυστραλίας.

Η Rio Tinto σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές πεδίου 1 και 2 (άμεση χρήση και ηλεκτρική ενέργεια) κατά 15% στα επίπεδα του 2018 έως το 2030. Εκτιμά ότι ο στόχος αυτός συμβαδίζει με τη κατεύθυνση της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή κατά 45% στα επίπεδα του 2005 κατά 2030, επειδή έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές της κατά 30% από αυτήν την αρχική γραμμή.

Πεδία εφαρμογής

Αυτός ο στόχος, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τις εκπομπές πεδίου 3 που δημιουργούνται όταν οι πελάτες της Rio Tinto χρησιμοποιήσουν το σιδηρομετάλλευμά για την κατασκευή χάλυβα.

Το πεδίο εφαρμογής 3 είναι μακράν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στις εκπομπές της Rio Tinto που αντιστοιχεί σε 519 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό είναι σχεδόν 16 φορές το εύρος των εκπομπών 1 και 2, δηλαδή 31,5 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. Η Rio Tinto λέει ότι αντιμετωπίζει τις εκπομπές πεδίου 3 βοηθώντας τους πελάτες να βρουν εναλλακτικές λύσεις χαμηλού άνθρακα από τον οπτάνθρακα στη διαδικασία παραγωγής χάλυβα - η πιο ελπιδοφόρα εκ των οποίων είναι το ανανεώσιμο υδρογόνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto Jakob Stausholm δήλωσε ότι η συμφωνία με την Heliogen έχει «τη δυνατότητα να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές στο Boron χρησιμοποιώντας αυτήν την πρωτοποριακή ηλιακή τεχνολογία και ανυπομονούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες σε όλο το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο μας».
«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα απαιτήσει από τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία να συνεργαστούν μέσω συνεργασιών όπως αυτή, για να διερευνήσουν καινοτόμες νέες λύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. «Η δουλειά μας με την Heliogen αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Rio Tinto να δαπανήσουμε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρωτοβουλίες μείωσης εκπομπών έως το 2025 και τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με κορυφαίους παρόχους τεχνολογίας παγκοσμίως για την επίτευξη αυτού του στόχου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης