Ποιοί μπαίνουν δυνατά για επενδύσεις ΑΠΕ στη Θεσσαλία

Ποιοί μπαίνουν δυνατά για επενδύσεις ΑΠΕ στη Θεσσαλία

Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Κάμπο

 

 

Επενδυτικό …ντελίριο επικρατεί στη Θεσσαλία, όσον αφορά στα σχεδιαζόμενα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα μεγάλης ισχύος έργα στον χώρο των ΑΠΕ, μήνα με τον μήνα πληθαίνουν, με επίκεντρο κυρίως τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο πρώτος όμιλος παραμένει ακόμη η ΕΓΝΑΤΙΑ Group με φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 242 MW, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανακοινωθεί το «πράσινο» deal της Μυτιληναίος με την ΕΓΝΑΤΙΑ Group για την απόκτηση χαρτοφυλακίου αδειών φωτοβολταϊκών 1,48 GW σε 12 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

 Όμως πέρα από την ΕΓΝΑΤΙΑ Group, το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για «πράσινες» επενδύσεις στον κάμπο είναι μεγάλο. Μόλις την περασμένη Παρασκευή βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ εξασφάλισε έργο της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 46,2MW στη θέση Καραβούλα στους δήμους Αργιθέας, Μουζακίου και Πύλης στις περιφερειακές ενότητες Καρδίτσας και Τρικάλων.

Ο ίδιος όμιλος έχει δρομολογήσει και φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 517MW στα Φάρσαλα, αλλά και άλλους στη Μαγνησία.

Βεβαιώσεις παραγωγού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εξασφαλίσει και ο όμιλος των ΕΛΠΕ για ένα μεγάλο project που αποτελείται από τρεις φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 143,3 MW στην περιοχή των Τρικάλων.

Στην …κούρσα για την κατοχύρωση «πράσινης» ισχύος στον …μεγάλο κάμπο της χώρας έχει μπει ακόμη και ο όμιλος της Βιοκαρπέτ καθώς και η θυγατρική της ΕΞΑΛΚΟ, οι οποίες έχουν καταθέσει αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 5MW και 60MW αντίστοιχα.

Αλλά και ο όμιλος Καράτζη ωριμάζει έργα πράσινης ενέργειας στην περιοχή της Λάρισας, ενώ έχει καταθέσει 48 αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εκ των οποίων πέντε πάρκα ισχύος 100 ΜW.

Ποιές επενδύσεις περνούν από την Διυπουργική

Να σημειωθεί ότι επένδυση του Ομίλου Καράτζη αναμένεται να είναι και από τις πρώτες στρατηγικές επενδύσεις που θα περάσουν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία και στην Κεντρική Μακεδονία συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 362,75 MW.

Πρόκειται για 52 φωτοβολταϊκούς σταθμούς που χωροθετούνται στη Λάρισα και στο Κιλκίς, μια επένδυση προϋπολογισμού άνω των 180 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης από τη ΔΕΣΕ αναμένεται ότι θα περάσει και άλλη μια «πράσινη» επένδυση, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, της Ενιπέας–Archirodon για φωτοβολταϊκά έργα σε περιοχές των Φαρσάλων Θεσσαλίας, συνολικής ισχύος 700 ΜW.

Επίσης, στον επενδυτικό ράλι της πράσινης ενέργειας στην μεγαλύτερη αγροτική περιφέρεια της χώρας έχει μπει και η γαλλικών συμφερόντων AKUO, η οποία έχει επίσης καταθέσει πέντε αιτήσεις για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, με ισχύ 134 MW αναμένεται ότι θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 54 MW ετοιμάζεται να αναπτύξει και η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό, προκειμένου να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών – μελών της. Ακόμη, στις περιοχές Καρδίτσας και Φθιώτιδας σχεδιάζεται από την “Αιολική Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.” αιολικό πάρκο ισχύος 55,8 MW.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης