Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Βουτιά» των κερδών της CNOOC κατά 60% το 2020 - Δύσκολο το 2021

«Βουτιά» των κερδών της CNOOC κατά 60% το 2020 - Δύσκολο το 2021
Σημαντικές μειώσεις προκάλεσε στην εταιρεία η πανδημία του κορωνοϊού

Μεγάλο ήταν το πλήγμα του κορωνοϊού στους πετρελαϊκούς γίγαντες της Κίνας, δεδομένου ότι η πανδημία ξασθένησε τη ζήτηση πετρελαίου σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστική η περίπτωση της China National Offshore Oil Corp, η οποία σύμφωνα με το Reuters καταγράφει μείωση των κερδών κατά 59% για το 2020. Το 2019, η CNOOC σημείωσε καθαρά κέρδη 61,05 δισ. γιουάν.

Αν και η συγκεκριμένη πτώση ακούγεται μεγάλη και σκληρή, συμβαδίζει στις προσδοκίες των αναλυτών.  Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποθέματα και η παραγωγή έφτασαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ το κόστος μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το 2021

«Παρά τα χαμηλά των τελευταίων 13 ετών, η διοίκηση απέδειξε την εξαιρετική ικανότητα διαχείρισης σε δύσκολες φάσεις για τον πετρελαϊκό όμιλο» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δελτίο Τύπου η CNOOC.

Παρά την πιο αισιόδοξη συζήτηση για χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, η CNOOC δεν «βλέπει» ένα αστρικό 2021 και προειδοποίησε για δύσκολους καιρούς, τονίζοντας ότι: «Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει ελεγχθεί πλήρως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ίδια διάρκεια προβλημάτων της εταιρείας και την τεράστια πίεση στην κεφαλαιαγορά».

Τα πλάνα με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια

Η CNOOC εξετάζει μια σημαντική αύξηση στη γεώτρηση φέτος, παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση αργού πετρελαίου φτάνει στο αποκορύφωμά της. Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο της CNOOC, Duan Liangwei, η κατανάλωση θα αυξηθεί και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται την επόμενη δεκαετία.

Οι φιλόδοξες εκτιμήσεις και δαπάνες για γεωτρήσεις καθοδηγούνται από την επιθυμία του Πεκίνου να μειώσει την εξάρτηση από ξένους προμηθευτές. Άλλωστε, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ενεργειακή ασφάλεια. Η CNOOC δεν είναι μόνη της σε αυτή την διαδικασία, καθώς η PetroChina σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 στις αντίστοιχες πρακτικές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης