Ενέργεια

Deal 7 δισ. δολ. για Ιράκ και Total σε ενεργειακά project

Deal 7 δισ. δολ. για Ιράκ και Total σε ενεργειακά project
Πρόκειται για μια τεράστια συμφωνία, σύμφωνα με τον Ιρακινό υπουργό

Σε συζητήσεις βρίσκονται Ιράκ και Total για την κατασκευή μεγάλων μεγάλων εγκαταστάσεων υποδομών και την ανάπτυξη πετρελαϊκών πεδίων και την παραγωγή φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Ihsan Abdul Jabbar, και αναμεταδίδει το Bloomberg. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η εν λόγω συμφωνία πρόκειται να ξεπεράσει τα 7 δις. δολάρια

Ο υπουργός είπε ότι αναμένει να ολοκληρωθεί η σύμβαση πριν από τον Ιούλιο. Η σχέση με την Total θα βασίζεται στη στόχευση της βιομηχανίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη σύλληψη όλου του καύσιμου αερίου και πρόκειται να παράγει  1GW ηλιακής ενέργειας στο πρώτο στάδιο. Μια εξειδικευμένη ομάδα από το υπουργείο πετρελαίου ηγείται αυτών των συζητήσεων με την Total.

«Η συμφωνία είναι τεράστια και ο όγκος της επένδυσης υπερβαίνει τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο υπουργός.


988989989.jpg


Το ιστορικό και οι στόχοι

Τον Ιανουάριο, το Ιράκ υπέγραψε μνημόνιο συνεννόησης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Total Patrick Pouyanne σχετικά με το φυσικό αέριο, την καθαρή ενέργεια και τις υποδομές. Οι συνομιλίες μεταξύ Ιράκ και Total αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός είπε ότι το Ιράκ θα μειώσει τις εισαγωγές βενζίνης και πετρελαίου κατά 50% το 2021 και κατά 90% το 2022. Το Ιράκ θα χρειαστεί πολύ περιορισμένο όγκο εισαγωγών πετρελαίου για να υποστηρίξει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είπε.

Το Ιράκ αγοράζει τώρα φυσικό αέριο από το Ιράν και προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές από το Κατάρ, το Καζακστάν και άλλους παραγωγούς, δήλωσε ο Abdul Jabbar.


Η αναφορά του Reuters


Σημειώνεται ότι με σημερινη του δημοσίευση, το Reuters επιβεβαιώνει το Bloomberg, δίνοντας οριστιή μορφή της νέας αυτής συμφωνίας


655.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης