Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BlackRock και Vanguard δεσμεύονται για μηδενικές εκπομπές αερίων

BlackRock και Vanguard δεσμεύονται για μηδενικές εκπομπές αερίων
Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των συνολικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 32 τρισ. δολαρίων

Οι κορυφαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων BlackRock Inc και Vanguard Group Inc εντάχθηκαν εντάχθηκαν στους επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στο καθαρό μηδέν έως το 2050, δίνοντας νέα ώθηση στην προσπάθεια παρά τις ανησυχίες ότι οι στόχοι της έχουν κάποια περιθώρια.
Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το ήμισυ των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των 32 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία ομίλων, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη και των Αρχών για Υπεύθυνες Επενδύσεις που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι υπογράφοντες την πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers, οι οποίοι ανέρχονται σε 73, συμπεριλαμβανομένων και άλλων νέων μελών, δεσμεύονται να πιέσουν εταιρείες των χαρτοφυλακίων τους να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050 ή νωρίτερα. Αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη, πολύ κάτω από την αύξηση των 2 βαθμών Κελσίου, όπως απαιτείται στη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία επέστρεψαν πρόσφατα και οι ΗΠΑ μετά την εκλογή του Πρόεδρου Joe Biden.
Το καθαρό μηδέν αναφέρεται σε μια ισορροπία μεταξύ των εκπομπών που παράγονται και εκείνων που λαμβάνονται από την ατμόσφαιρα μέσω τεχνολογιών όπως η δέσμευση άνθρακα.

Ενδιάμεσοι στόχοι

Μεταξύ άλλων, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα θέσουν ενδιάμεσους στόχους μείωσης για το 2030 και θα αναφέρουν την πρόοδο σύμφωνα με κοινά πρότυπα. Ορισμένοι ακτιβιστές για το κλίμα λένε ότι οι στόχοι και άλλες προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα είναι χρήσιμες, αλλά δεν φτάνουν μέχρι τις πιθανές κυβερνητικές ενέργειες.
Η Angela Falconer, διευθύντρια χρηματοδότησης του κλίματος για την Πρωτοβουλία Πολιτικής για το Κλίμα (Climate Policy Initiative ) στο Λονδίνο, μια μη κερδοσκοπική ερευνητική και συμβουλευτική ομάδα, ανέφερε όρια στις δεσμεύσεις των εταιρειών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένου ότι θα λάβουν υπόψη τις εκπομπές από τα προϊόντα των εταιρειών μόνο «στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν."
«Υπάρχουν μερικά στοιχεία που θα πρέπει να προσδιοριστούν περαιτέρω», δήλωσε η Falconer, αν και χαρακτήρισε τη συνολική προσπάθεια αξιόλογη.
Οι πελάτες τοποθετούν νέα ρευστότητα σε κεφάλαια λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης.
Η BlackRock κάλεσε στο παρελθόν τις εταιρείες να επιτύχουν το στόχο μηδέν το 2050.
Η ανακοίνωση της Δευτέρας σηματοδοτεί ένα μεγαλύτερο βήμα για τηνν Vanguard, η οποία ήταν λιγότερο σαφής για το 2050.
Ερωτηθείς για την αλλαγή, μια εκπρόσωπος της Vanguard αναφέρθηκε σε δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου Tim Buckley ότι προσβλέπει στην εξεύρεση «win-win λύσεων για μακροπρόθεσμη απόδοση των μετόχων και τον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης