Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κατακόρυφη πτώση στις δραστηριότητες Exxon, Chevron στο σχιστολιθικό των ΗΠΑ

tags :
Κατακόρυφη πτώση στις δραστηριότητες Exxon, Chevron στο σχιστολιθικό των ΗΠΑ

Μετ' εμποδίων η ανάκαμψη σχιστόλιθου των ΗΠΑ

 

Η Exxon Mobil και η Chevron Corp έχουν μειώσει δραματικά τη δραστηριότητα στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ, όπου πριν από ένα χρόνο οι δύο εταιρείες κυριαρχούσαν.

Η προσεκτική προσέγγιση των δύο μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου σημείωσε αργή ανάκαμψη από τη στιγμή που οι τιμές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των lockdowns λόγω της πανδημίας το 2020. Η παραγωγή τώρα είναι περίπου 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), πολύ χαμηλότερα από το ρεκόρ των σχεδόν 13 εκατομμύρια bpd στα τέλη του 2019.
Το μερίδιο της δραστηριότητας γεώτρησης της Exxon και της Chevron στο πετρελαιοφόρο πεδίο Permian στο Τέξας και το Νέο Μεξικό υποχώρησε λιγότερο από 5% αυτό το μήνα από 28% την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με στοιχεία της Rystad Energy.
"Πατήσαμε ουσιαστικά ένα κουμπί παύσης", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Pierre Breber. "Όταν ο κόσμος ήταν υπερβολικά ανεκμετάλλευτος, δεν είδαμε την αρετή να βάζουμε περισσότερα κεφάλαια για να προσθέσουμε βαρέλια."
Καμία εταιρεία δεν είναι πιθανό να αυξήσει τις δαπάνες μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις εταιρείες και τους αναλυτές. Η Chevron αναμένει να παράγει περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως το 2025 και 700.000 βαρέλια ημερησίως η Exxon έως το 2025, ανέφεραν οι εταιρείες τις ημέρες των επενδυτών αυτόν τον μήνα.
Η Chevron θα αυξήσει τις δαπάνες στηνPermian από 2 δισεκατομμύρια δολάρια τώρα σε επίπεδα προ-Covid 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως «κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών», δήλωσε ο Breber, αλλά η εταιρεία δεν θα αυξήσει τις γεωτρήσεις στην Permian φέτος. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί περίπου πέντε εξέδρες στην Permian με δύο πληρώματα, πολύ λιγότερες από τις 20 πριν από ένα χρόνο.
«Αν και οι τιμές είναι ανοδικές και οι βασικές αρχές ενισχύονται και ανακάμπτουν, δεν είμαστε ακόμα έξω από το δάσος», δήλωσε ο Breber. «Έτσι λοιπόν φέτος θα ακολουθήσουμε τον προϋπολογισμό μας».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Darren Woods δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει πρόσθετα κεφάλαια για να μειώσει το χρέος αντί να χρηματοδοτήσει περισσότερες γεωτρήσεις. Η Exxon είχε επτά γεωτρήσεις Permian στις αρχές Μαρτίου και σχεδιάζει να συνεχίσει να λειτουργεί επτά έως 10 φέτος, από 60 πέρυσι.
Και οι δύο εταιρείες είναι πιθανό να αυξήσουν τις δαπάνες της Permian το επόμενο έτος, δήλωσε ο Stewart Glickman, αναλυτής ενεργειακών μετοχών της CFRA Research.

Γεωτρήσεις

Πέντε εταιρείες σχιστόλιθου οδηγούν την ανάκαμψη των γεωτρήσεων: EOG, Pioneer Natural Resources, Occidental Petroleum, Devon Energy και ConocoPhillips, δήλωσε ο Artem Abramov, αναλυτής της Rystad Energy, ο οποίος ανέφερε επίσης τη δραστηριότητα μικρότερων, ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης. Οι παραγωγοί καταγράφουν επίσης καθυστερήσεις των ημιτελών πηγαδιών.
Ωστόσο, η παραγωγή είναι απίθανο να αυξηθεί δραματικά, λόγω της τιμής του σχιστολιθικού.
«Θα χρειαζόμασταν τρεις μήνες οι τιμές του πετρελαίου να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα και στη συνέχεια έξι μήνες γεώτρησης πριν η παραγωγή αρχίσει να ανεβαίνει υψηλότερα σε σταθερή βάση», δήλωσε ο Peter McNally στο Third Bridge.
Η Exxon και η Chevron δεν είναι οι μόνοι παραγωγοί που συγκρατούν τις δαπάνες τους. Πολλές εταιρείες σχιστολιθικού αντιστάθμισαν την πλειοψηφία της αναμενόμενης παραγωγής πετρελαίου το 2021 σε μέση τιμή κάτω από 45 $ το βαρέλι, πολύ κάτω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, δήλωσε ο Andy McConn του Enverus.

Οι αντισταθμίσεις μειώνουν την έκθεση στην πρόσφατη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αποθαρρύνοντας την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.

«Το λιανικό εμπόριο δεν αντέχει άλλο να είναι κλειστό. Άρα είναι απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα να ανοίξει το λιανικό εμπόριο» υπογράμμισε.



www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης