Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αισιοδοξία Σκρέκα για την ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων των δύο ΔΕΠΑ - Τι είπε για τα διμερή συμβόλαια

Αισιοδοξία Σκρέκα για την ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων των δύο ΔΕΠΑ - Τι είπε για τα διμερή συμβόλαια
Ο υπουργός τόνισε ότι γίνεται συστηματική δουλειά στο υπουργείο, σχεδιάζοντας τον ενεργειακό κλάδο της επόμενης δεκαετίας

Την αισιοδοξία του για την επιτυχή ολοκλήρωση των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων το συντομότερο δυνατόν, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας  στο πλαίσιο του συνεδρίου «Power & Gas Supply Forum» που οργανώνει το επιτελείο του energypress.

Σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο υπουργός υποστήριξε ότι «τρέχουμε πολύ γρήγορα τα θέματα. Επίκεινται κάποιες νομοθετικές διατάξεις που είναι απαραίτητες για να επιταχύνουμε το διαγωνισμό για τον οποίο είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα πάει καλά»

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι έχει ακολουθηθεί η όλη διαδικασία που προβλέπεται. «Όπως είναι γνωστό, προβληματιζόμαστε από την δικαστική διαμάχη που υπάρχει μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και ενός μεγάλου καταναλωτή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εύλογα κάποιοι δισταγμοί. Ωστόσο, εμείς προχωράμε κανονικά και πιστεύω ότι η αγορά θα αντιμετωπίσει την εν λόγω ιδιωτικοποίηση. Επομένως δεν έχουμε κανένα δισταγμό για τις ιδιωτικοποιήσεις, κάνοντας το καλύτερο δυνατό για να ολοκληρωθούν σύντομα».

Παράλληλα, ο υπουργός μίλησε και για τα διμερή συμβόλαια (PPA), υπογραμμίζοντας ότι αυτά θα τα πληρώνουν οι καταναλωτές. «Όσον αφορά την κάλυψη μέρους του κόστους από τη σύναψη των διμερών συμβολαίων, είμαστε κοντά στην εκπόνηση μιας μελέτης. Χαρακτηριστικός ο τρόπος λειτουργείας της Ισπανίας σε αυτό το μοντέλο. Υπάρχουν κάποια θέματα, που πρέπει να μελετήσουμε σε βάθος, όπως η διασφάλιση των πληρωμών ενός διμερούς συμβολαίου για την διάρκεια της εν λόγω συμφωνίας. Επίσης, σημαντικό είναι το κόστος της επένδυσης των παραγωγικών μέσων της πράσινης ενέργειας που θα πουληθεί στη συνέχεια στους καταναλωτές. Όλα αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπίσουμε με έναν μηχανισμό, που θέλουμε να καταθέσουμε στην αρμόδια ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τον Ιούνιο του 2021 για να πάρει την έγκριση. Επομένως, πολύ σύντομα θα έχουμε νέα για αυτό το θέμα».

Για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, είπε ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα. «Είναι μια στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης, για τη συμβολή της χώρας μας στην προσπάθεια της Ε.Ε. να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη πλευρά, γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλισθεί η ενεργειακή ασφάλεια, όπως είναι ο μηχανισμός για τη στρατηγική εφεδρεία, ώστε να υπάρχουν θερμοηλεκτρικές μονάδες έτοιμες να καλύψουν τυχόν αιχμές της ζήτησης. Πιο μακροπρόθεσμες κινήσεις είναι η βελτίωση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων, τα σχέδια για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα διασφαλίσουν την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας η οποία είναι απαραίτητη για την κοινωνία και την οικονομία»

Ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα υποβληθεί και η πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος (CRM), ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε πως το σχήμα αυτό δεν αντιβαίνει το αίτημα για τη θέσπιση ενός μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας, καθώς το δεύτερο θα έχει βραχυχρόνια εφαρμογή, καλύπτοντας τα αμέσως επόμενα χρόνια, έως ότου θα αποσυρθεί το υφιστάμενο λιγνιτικό ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό.

Επιπλέον, ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα εκείνα που θα συμβάλλουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους, τονίζοντας ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι καταναλωτές. Αυτό θα γίνει μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες. Η αύξηση του ανταγωνισμού επιφέρει μείωση των τιμών».

Για τον τομέα της προμήθειας, υπογράμμισε ότι: «Η αγορά έχει κανόνες και πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια. Αυτό το κανονίζει η ΡΑΕ, την οποία σκοπεύουμε να ενισχύσουμε μελλοντικά. Ο υγιή διαγωνισμός διασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας»

Στο τέλος, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι γίνεται συστηματική δουλειά στο υπουργείο, σχεδιάζοντας τον ενεργειακό κλάδο της επόμενης δεκαετίας. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι ΑΠΕ, το υδρογόνο, οι νέες τεχνολογίες και το φυσικό αέριο. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι όλες οι πρωτοβουλίες λαμβάνονται κατόπιν καλής συνεργασίας με τους θεσμούς και την επιτροπή, ενώ εποικοδομητική είναι η ανταλλαγή  απόψεων με την την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης