Ναυτιλία

Lloyd's: Aναμένει απώλειες πάνω από 100 εκατ. δολάρια από το κλείσιμο του Σουέζ

Lloyd's: Aναμένει απώλειες πάνω από 100 εκατ. δολάρια από το κλείσιμο του Σουέζ
Ξεκινά έρευνα ξεκινά για το πώς προσάραξε το πλοίο στο κανάλι του Σουέζ

Οι επίσημες έρευνες για το πώς το γιγαντιαίο πλοίο εμπορευματοκιβωτίων Ever Given μπλόκαρε το κανάλι του Σουέζ, κλείνοντας την μεγάλη παγκόσμια πλωτή οδό για σχεδόν μια εβδομάδα, ξεκινούν την Τετάρτη, δήλωσε αξιωματούχος ενός καναλιού στο Reuters.
Ο πρόεδρος του Suez Canal Authority (SCA) Osama Rabie εκτιμά ότι οι καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών ανέμων, και το ανθρώπινο λάθος θα μπορούσε να είχε παίξει ρόλο στην προσάραξη στις 23 Μαρτίου.
Η έρευνα θα περιλαμβάνει εξέταση της αξιοπλοΐας του πλοίου και των ενεργειών του καπετάνιου του για τον προσδιορισμό των αιτίων, δήλωσε η σύμβουλος του Rabie, Sayed Sheasha.
Ο καπετάνιος του Ever Given δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί πλήρως με τον έλεγχο, ο οποίος θα ξεκινήσει την Τετάρτη, είπε η Sheasha.

Καθυστέρηση για 400 πλοία

Το εξαήμερο κλείσιμο προκάλεσε αναταραχή στις τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αφού το πλοίο μήκους 400 μέτρων μπλοκαρίστηκε διαγώνια σε ένα νότιο τμήμα του καναλιού, τη συντομότερη διαδρομή μεταφοράς μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Το συμβάν αναμένεται να οδηγήσει σε αστάθεια των ασφαλιστικών απαιτήσεων, με την Lloyd's του Λονδίνου να αναμένει «μεγάλη απώλεια», που πιθανότατα να ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρό της.
Η ιαπωνική πλοικτήτρια του Ever Given δήλωσε ότι δεν είχε λάβει αξιώσεις ή αγωγές για το μπλοκάρισμα. Οι ερευνητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται σε μια λίμνη που χωρίζει δύο τμήματα του καναλιού, την Τρίτη, ανέφερε πηγή καναλιού και ένας ναυτιλιακός πράκτορας.
Η SCA έχει προγραμματίσει επιταχυνόμενες ναυτιλιακές συνοδείες για τον περιορισμό καθυστερήσεων περισσότερων από 400 πλοίων που έκλεισαν και στα δύο άκρα της διώρυγας και κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού μετά την προσάραξητου Ever Given και ελπίζει ότι οι ουρές θα μπορέσουν να μηδενισθούν έως το τέλος της εβδομάδας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης