Ενέργεια

Bloomberg: Στα 100 ευρώ/τόνο θα φθάσουν οι τιμές άνθρακα έως το 2030

Bloomberg: Στα 100 ευρώ/τόνο θα φθάσουν οι τιμές άνθρακα έως το 2030
Οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα – Τι δείχνει η πρώτη 15ετία και τι αναμένεται

Στην πρώτη δεκαετία, οι τιμές έκαναν ό, τι κάνουν οι τιμές σε μια νέα αγορά γεμάτη αβεβαιότητα: Αυξήθηκαν.  Οι traders που εισήλθαν στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2010, ωστόσο, πήραν μια… «αναβολή».
Για το πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, η τιμή ενός δικαιώματος εκπομπών στην ΕΕ, που αντιπροσωπεύει έναν τόνο εκπομπών άνθρακα, κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ τεσσάρων και 10 ευρώ.

Αυτή είναι μια χαμηλή τιμή, με την έννοια ότι κοστίζει τους εκπομπούς σχετικά λίγο και, ως εκ τούτου, ασκούσε μικρή πίεση για να αλλάξει τη συμπεριφορά τους.

Σήμερα, καθώς το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών βρίσκεται μπροστά στην τρίτη δεκαετία, οι τιμές κινούνται ξανά.
Με την Ευρώπη να σχεδιάζει να απομακρύνει τις οικονομίες της από τον άνθρακα, οι τιμές θα φθάσουν σε ένα επίπεδο έως το 2030 που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένας trader στα μέσα του 2010.

Ας δούμε πρώτα τα τελευταία πέντε χρόνια.Με τον ευρωπαϊκό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνει τις εκπομπές του με την πάροδο του χρόνου, υπήρχε άφθονη προσφορά δικαιωμάτων για την κάλυψη της ζήτησης μεγάλων εκπομπών.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές ήταν χαμηλές. Από τα μέσα του 2016, τα δικαιώματα έχουν αυξηθεί κατά 10 φορές από λίγο πάνω από 4 ευρώ σε 42 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μελλοντική έλλειψη

Μετά από χρόνια υπερπροσφοράς, η αγορά εισέρχεται σε μια περίοδο αναμενόμενης μελλοντικής έλλειψης, οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές συσσωρεύονται και οι τιμές αυξάνονται. Έρχονται ακόμη υψηλότερες τιμές.
Το BloombergNEF αναμένει ότι οι τιμές του άνθρακα θα φθάσουν τα 100 ευρώ έως το 2030 κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τις προοπτικές απεξάρτησης από τον κόσμο.
Στο εγγύς μέλλον, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (και το σύστημα εμπορίας εκπομπών) έχει απομακρύνει έναν μεγάλο στόλο ισχύος χαμηλών εκπομπών άνθρακα από την αγορά.

Αυτό σημαίνει ότι η μέση ένταση άνθρακα για τους εναπομείναντες  ηλεκτροπαραγωγούς στην ΕΕ είναι υψηλότερη.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εμπορεύσιμων δικαιωμάτων στην αγορά αποσύρεται σταθερά στο λεγόμενο αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς, περιορίζοντας την προσφορά και ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές.
Μεσοπρόθεσμα, θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη απόσυρση δικαιωμάτων, καθώς και το τέλος της εναλλαγής των καυσίμων, στην οποία οι φορείς εκμετάλλευσης αποσύρουν καύσιμα υψηλότερης εκπομπής όπως ο άνθρακας υπέρ επιλογών χαμηλότερων έως μηδενικών εκπομπών όπως φυσικό αέριο ή ανανεώσιμη ενέργεια.

Η εναλλαγή καυσίμων θα τελειώσει για έναν απλό λόγο, στην πραγματικότητα: Δεν θα υπάρχουν πολλά εργοστάσια υψηλότερης εκπομπής έως τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε.
Πέρυσι, το BNEF ανέμενε ότι οι βιομηχανικοί και ηλεκτρικοί τομείς που καλύπτονται από την αγορά άνθρακα της ΕΕ θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 50% έως το 2030.

Τώρα αναμένει από τους τομείς που καλύπτονται από την αγορά άνθρακα της ΕΕ να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 63% την ίδια περίοδο.
Αυτό είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης. Σημαίνει επίσης ότι οι βιομηχανικοί τομείς με υψηλές εκπομπές θα αναγκαστούν να μειώσουν τις εκπομπές ή να πληρώσουν το τίμημα. Αν και ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας ειδικότερα μπόρεσε να αποφορτιστεί από άνθρακα με εναλλαγή καυσίμων, άλλοι τομείς δεν θα το βρίσκουν τόσο εύκολο.

Οι αγορές πιέζουν τις βιομηχανίες στην μετάβαση

Η μετάβαση από την καύση άνθρακα σε καύση με αέριο ή από οποιαδήποτε από τις ανανεώσιμες πηγές, έχει ως αποτέλεσμα το ίδιο προϊόν: ηλεκτρόνια.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για τομείς όπως η παραγωγή τσιμέντου ή η παραγωγή χημικών, όπου οι διεργασίες εκπέμπουν αναπόφευκτα αέρια θερμοκηπίου, με πολλές από αυτές τις εκπομπές να καθορίζονται από φυσικούς και χημικούς κανόνες.
Οι αγορές έρχονται σε αυτό το σημείο και αναγκάζουν τις εταιρείες να δοκιμάσουν τα όριά τους για να αναζητήσουν λιγότερο ρυπογόνες λειτουργίες.

Καθώς αυξάνεται η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη, πιέζει πλέον τις εταιρείες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές στις εκπομπές.
Εάν η τιμή είναι αρκετά υψηλή, θα μπορούσε να αναγκάσει ολόκληρη την οικονομία να απομακρυνθεί σε βάθος από τον άνθρακα.
Αυτό θα περάσει από δύο κανάλια: την αντικατάσταση υλικών υψηλότερου άνθρακα με χαμηλότερου άνθρακα και, όπου είναι δυνατόν, καινοτομιών στην παραγωγή.
Θα συμβεί κάτι από αυτά σε τιμή άνθρακα 10 ευρώ; Όχι, αλλά θα αναγκαστούν να γίνουν στα 100.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης