Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Σταδιακή μείωση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Σταδιακή μείωση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου

Παραμένουν οι ανησυχίες για την ζήτηση

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3% την Πέμπτη μετά από ειδήσεις ότι ο ΟΠΕΚ + κατέληξε σε συμφωνία για να μειώσει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής από τον Μάιο.

Το Brent ενισχύθηκε 3,04%, στα 64,65 $ το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 3,52%, στα 61,24 $ το βαρέλι.

Ο ΟΠΕΚ +, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου, τη Ρωσία και άλλους συναφείς παραγωγούς, συμφώνησε να μειώσει τις περικοπές παραγωγής κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Μάιο, άλλα 350.000 bpd τον Ιούνιο και επιπλέον 400.000 bpd τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τη συμφωνία της Πέμπτης, οι περικοπές που εφαρμόστηκαν από τον ΟΠΕΚ + θα ήταν λίγο πάνω από τα 6,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο, σε σύγκριση με λίγο κάτω από τα 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexander Novak δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, βασική παράμετρος για τη βιομηχανία πετρελαίου, θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους επίπεδο σε 2-3 μήνες.
Η Jennifer Granholm, η νέα υπουργός ενέργειας που διορίστηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, κάλεσε τον ηγέτη του ΟΠΕΚ, δήλωσε ότι η ενέργεια θα πρέπει να διατηρηθεί προσιτή, σηματοδοτώντας ότι η ομάδα θα πρέπει να εξετάσει αύξηση της παραγωγής στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Σαουδική Αραβία.
Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, δήλωσε ότι η ανάκαμψη της αγοράς είναι «πολύ μακριά από την ολοκλήρωση».
«Οι μεγάλοι παίκτες έχουν αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν βαρέλια στην αγορά, κάτι που είναι εκπληκτικό, αλλά επιτρέπει κάποια ευελιξία», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων στοη Mizuho.
Ο Ρώσος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Alexander Novak δήλωσε στη συνάντηση ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 5-5,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) φέτος.

Περιορισμός υπερπροσφοράς

Ο OPEC + μείωσε την παραγωγή κατά περίπου 7 εκατομμύρια bpd για να υποστηρίξει τις τιμές και να μειώσει την υπερπροσφορά. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία έκανε επιπλέον 1 εκατομμύριο bpd εθελοντική περικοπή.
Ο ΟΠΕΚ + μείωσε τις προβλέψεις αύξησης της ζήτησης πετρελαίου για φέτος κατά 300.000 bpd λόγω των νέων lockdowns.Η Γαλλία μπήκε στο τρίτο εθνικό lockdown και τα σχολεία έκλεισαν για τρεις εβδομάδες για να συγκρατήσουν ένα τρίτο κύμα COVID-19.
Παρά το νέο κύμα, οι ευρωπαϊκές αγορές κάλυψαν τις περισσότερες απώλειες λόγω πανδημίας λόγω ισχυρής κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Τα στοιχεία του Μαρτίου έδειξαν ότι η αύξηση της δραστηριότητας των εργοστασίων στη ζώνη του ευρώ κινήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας.
Το πετρέλαιο βρήκε επίσης υποστήριξη αφού ο Biden παρουσίασε σχέδιο δαπανών 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων με επενδύσεις σε παραδοσιακά έργα, όπως δρόμους και γέφυρες, παράλληλα με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, το κλίμα της αγοράς μετριάστηκε από μια απροσδόκητη αύξηση των αιτήσεων ανεργίας των ΗΠΑ.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, βοηθώντας στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής διοίκησης πληροφοριών ενέργειας. [ΕΙΑ]
"Τα στοιχεία των αποθεμάτων ... έδειξαν ότι η κατάσταση συνεχίζει να ομαλοποιείται στην αγορά πετρελαίου των ΗΠΑ", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Eugen Weinberg.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης