Τελευταία Νέα

Συντεταγμένη στροφή του Ισραήλ προς τις ΑΠΕ - Γιατί «ψηφίζει» ηλιακή ενέργεια

Συντεταγμένη στροφή του Ισραήλ προς τις ΑΠΕ - Γιατί «ψηφίζει» ηλιακή ενέργεια
Η Ισραηλινή Αρχή Ηλεκτρισμού δήλωσε ότι το Ισραήλ θα γίνει μια από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας

Σταδιακή και συντεταγμένη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιχειρεί το Ισραήλ, με την ηλιακή ενέργεια να αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο της χώρας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν οι Global Times.Στην παρούσα φάση, το Ισραήλ παράγει το 8% της ηλεκτρικής ενέργειας του από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και θέτει ως στόχο το 2025 να φτάσει το συγκεκριμένο ποσοστό στο 20% και στο 30% το 2030.

«Είναι η μοναδική μας επιλογή, καθώς οι δυνατότητες για υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι περιορισμένες όπως και τα περιθώρια ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας. Για να επιτύχουμε υψηλούς στόχους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να βασιστούμε στην ηλιακή ενέργεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Yoav Katsavoy, αναπληρωτής πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ.

Ο Gideon Friedmann, επικεφαλής επιστήμονας στο Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ κινείται προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Θέλουμε να καθαρίσουμε τον αέρα μας και να μειώσουμε τις εκπομπές. Η μόνη βιώσιμη λύση ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η ηλιακή».

Οι απαραίτητες κινήσεις

Για να επιτύχει τόσο υψηλό ποσοστό ηλιακής χρήσης, το Ισραήλ θα πρέπει να αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα αποθήκευσης για να συσσωρεύσει αρκετή ενέργεια για περιόδους που ο ήλιος δεν λάμπει. Το Ισραήλ κατέχει ηγετική θέση σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης με περίπου 800 MW δεσμευμένων ηλιακών εγκαταστάσεων που έχουν επιπλέον τέσσερις ώρες αποθήκευσης που τροφοδοτούν ηλεκτρικό ρεύμα σε ώρες αιχμής μετά τη δύση του ήλιου.

Όπως είναι γνωστό, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας εξαρτάται από την ηλιακή ακτινοβολία που αλλάζει συνεχώς λόγω της θέσης του ήλιου, της ημέρας ή της νύχτας, του χειμώνα ή του καλοκαιριού. Μια άλλη δυσκολία είναι η χαμηλότερη σταθερότητα των φωτοβολταϊκών σταθμών σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. «Όταν θέτουμε στόχους για το 2040-2050, θέλουμε πραγματικά να καθορίσουμε τους στόχους μας όσον αφορά τις εκπομπές. Λέμε ότι θέλουμε να μειώσουμε τις εκπομπές κατά 80 ή 90%» σύμφωνα με τον Friedmann.

Η υπόσχεση της ΡΑΕ

Η Ισραηλινή Αρχή Ηλεκτρισμού δήλωσε ότι το Ισραήλ θα γίνει μια από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας από τη συνολική παραγωγή. Η διαχείριση ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας που εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από μία πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ περίπλοκη, ειδικά όταν αυτή η πηγή είναι διαλείπουσα, πρόσθεσε.

Η IEC είναι η μόνη εταιρεία που λειτουργεί σταθμούς παραγωγής ενέργειας άνθρακα στο Ισραήλ, οι οποίες πρόκειται να κλείσουν έως το 2025, όταν το φυσικό αέριο και η ηλιακή ενέργεια θα καταστούν πρωτογενείς πηγές ενέργειας. Ενώ λίγες εταιρείες διαχειρίζονται σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου, υπάρχουν πολλές εταιρείες που εγκαθιστούν ηλιακές εγκαταστάσεις σε στέγες σπιτιών ή σε μεγάλα εμπορικά χωράφια.

Μία από τις κορυφαίες εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για το εθνικό δίκτυο είναι ο Όμιλος Doral Renewable Energy Resources που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ και παγκοσμίως από το 2007.Ο Yaki Noyman, Διευθύνων Σύμβουλος της Doral Energy, δήλωσε στο Xinhua ότι «η ηλιακή ενέργεια είναι η φθηνότερη τεχνολογία όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας και είναι η καθαρότερη».

Σύμφωνα με τον Friedmann, ένας τρόπος για να αυξηθεί η χωρητικότητα της ηλιακής ενέργειας είναι να διπλασιαστεί η απόδοση των φωτοβολταϊκών πάνελ (PV).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης