Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πτώση 5% για το αργό - Στα 61 δολ. το Brent καθώς το Ιράν αυξάνει την παραγωγή

Πετρέλαιο: Πτώση 5% για το αργό - Στα 61 δολ. το Brent καθώς το Ιράν αυξάνει την παραγωγή

Στα 58 δολ. το βαρέλι κινείται το αργό

 

Το πετρέλαιο υποχώρησε τη Δευτέρα 5.4.2021, καθώς η αύξηση της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ + και η υψηλότερη ιρανική παραγωγή αντιστάθμισαν την ανησυχία για ευρύτερη ανάκαμψη της ζήτησης το 2021.
Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και συμμάχων, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, συμφώνησε την περασμένηΠέμπτη να μηνιαίες αυξήσεις στην παραγωγή από το Μάιο έως τον Ιούλιο. Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, το οποίο εξαιρείται από την περικοπή, ενισχύει επίσης τον εφοδιασμό.

Περί τις 20:53 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 4,73%, στα 61,79 $ το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό για το West Texas Intermediate υποχωρούσε 5,21% στα 58,25 $ το βαρέλι.
Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα πέρυσι με την υποστήριξη των περικοπών ρεκόρ του ΟΠΕΚ +, οι περισσότερες από τις οποίες θα παραμείνουν μετά τον Ιούλιο, και κάποια ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να επιταχύνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ενώ η αργή διάθεση εμβολίων και η επιστροφή στο lockdown σε περιοχές της Ευρώπης έχουν επηρεάσει την ανάκαμψη. Τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε τις περισσότερες θέσεις εργασίας σε επτά μήνες το Μάρτιο, με όλες τις βιομηχανίες να προσθέτουν θέσεις εργασίας.

Μια άλλη εξέλιξη που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε περισσότερη προσφορά, είναι ότι οι επενδυτές επικεντρώνονται στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων.
Ο Henry Rome αναλυτής της Eurasia αναμένει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στις πωλήσεις πετρελαίου του Ιράν, θα αρθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών και το Ιράν επιστρέψει στη συμμόρφωση.
Το Ιράν έχει ήδη αυξήσει τις εξαγωγές προς την Κίνα παρά τις κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης