Περιβάλλον

Δασικοί Χάρτες: Παράταση έξι μηνών για αντιρρήσεις και ρυθμίσεις για πρόδηλα σφάλματα

Δασικοί Χάρτες: Παράταση έξι μηνών για αντιρρήσεις και ρυθμίσεις για πρόδηλα σφάλματα

 Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για πρόδηλα σφάλματα, δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες εκτάσεις, ιδιοκτησιακό καθεστώς και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις στα νησιά 

Νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση των σφαλμάτων που έχουν προκύψει όσον αφορά στους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων στους Δασικούς Χάρτες και έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στους πολίτες θα προωθήσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), θα προβλεφθεί παράταση έξι μηνών στο δικαίωμα των πολιτών να υποβάλλουν αντιρρήσεις επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών, όπως και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%.   

Η παράταση κρίθηκε αναγκαία καθώς οι ειδικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας – με τις  αρμόδιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν, τους μηχανικούς να μην μπορούν να μετακινηθούν κλπ -  δεν επιτρέπουν στους πολίτες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να υποβάλλουν τις αντιρρήσεις τους. Επίσης, θεωρήθηκε αναγκαίο να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στις αρμόδιες υπηρεσίες για τις  σχετικές διορθώσεις.   

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ, θα υπάρξει πρόβλεψη για τα πρόδηλα σφάλματα, δηλαδή τα λάθη που εμφανώς πρέπει να διορθωθούν π.χ. όταν ένας δρόμος εμφανίζεται ως δασικός, ή μια αγροτική έκταση έχει αποτυπωθεί ως δάσος. Γι΄ αυτά η διόρθωση θα γίνεται αυτόματα από τις υπηρεσίες δίχως να απαιτούνται ενέργειες από τους πολίτες. 

Σχετικά με τις εκτάσεις  που εκχερσώθηκαν χωρίς νόμιμες πράξεις της διοίκησης οι νέες ρυθμίσεις θα επιλύουν το ζήτημα οριστικά, βάζοντας ωστόσο «κόκκινη γραμμή» στην προστασία της δημόσιας περιουσίας από  επίδοξους καταπατητές.

Για τους δασωμένους αγρούς, δηλαδή τις άλλοτε αγροτικές εκτάσεις που εγκαταλείφτηκαν και δασώθηκαν, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις διεκδικούνται από το Δημόσιο, θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την αναγνώριση της χρήσης τους.

Για το Αιγαίο και την Κρήτη, όπου οι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις  σε ορισμένα νησιά  εμφανίζονται να ξεπερνούν ακόμη και το 80%, το υπουργείο σχεδιάζει ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει συνολικά το πρόβλημα.

Αναμονή απόφασης του ΣτΕ για την προσφυγή ΠΕΔΔΥ και ΓΕΩΤΕΕ

Ωστόσο, θα αναμένεται πρώτα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) στην αίτηση ακυρώσεως της απόφασης που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων του Δημοσίου (ΠΕΔΔΥ) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ).

Ακόμη, στις ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες,  θα περιληφθεί και διάταξη που θα προωθεί αλλαγές ως προς την κυριότητα του Δημοσίου, το οποίο θα υποχρεωθεί να αποδεικνύει την ιδιοκτησία του επί των αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Όσο για τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων αναμένεται ότι θα έχουν συσταθεί εντός του Απριλίου ώστε να ξεκινήσει η εξέταση των περίπου 170.000 αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί.

Για τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν όσον αφορά στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν αναδειχθεί με την ανάρτηση των δασικών χαρτών ενημερώθηκε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός , σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον  Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Ταγαρά και Γιώργο Αμυρά.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης