Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Η ταυτότητα των 9 υποψηφίων - Πλήρης επιβεβαίωση του WEN

ΔΕΔΔΗΕ: Η ταυτότητα των 9 υποψηφίων - Πλήρης επιβεβαίωση του WEN
Οι συμμετέχοντες στη 2η φάση θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές εντός του καλοκαιριού
Σχετικά Άρθρα

Στη δεύτερη φάση του περνάει και επισήμως ο διαγωνισμός για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε χθες την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων, που έγινε από τους συμβούλους ιδιωτικοποίησης Goldman Sacks και Eurobank και δίνει το πράσινο φως σε για το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού σε εννέα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, ενώ μένουν εκτός τα δυο κινεζικά σχήματα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ που επέλεξε να μην ανακοινώσει το σύνολο των ενδιαφερομένων της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, ακολούθησε την ίδια τακτική και χθες μη ανακοινώνοντας τις εταιρίες που τέθηκαν εκτός διαγωνισμού. 

Παρόλα αυτά έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός έμειναν τα δυο κινεζικά σχήματα και συγκεκριμένα η China South Power Grid που προσήλθε σε κοινοπραξία με την China Three Gorges τον κατασκευαστή του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο και η Guangzhou Power.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι στην προκήρυξη του διαγωνισμού είχε συμπεριληφθεί όρος που απέκλειε  τη συμμετοχή κινεζικών εταιριών, εφόσον ο μέτοχος τους δηλαδή το κινεζικό δημόσιο μετέχει σε ελληνική ενεργειακή εταιρία και εν προκειμένω τον ΑΔΜΗΕ στον οποίο ως γνωστόν μετέχει η State Greed της οποίας μέτοχος είναι το κινεζικό κράτος.

Η ταυτότητα των εννέα που προκρίθηκαν στη 2η φάση

Η λίστα των funds που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού είναι η εξής:

  • Το εξειδικευμένο στις υποδομές γαλλικό Ardian, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 103 δις δολ και δραστηριοποιείται στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, ενώ μετέχει σε ευρωπαϊκές εταιρίες διαχείρισης δικτύων ενέργειας.
  • Το καναδικό BCI (British Columbia Investment Management Corporation) που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 110 δις δολ εκ των οποίων περίπου το 70% προέρχεται από συνταξιοδοτικά ταμεία, ενώ επενδύει στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε δίκτυα ενέργειας και μεταφορές.
  • Η αμερικανική Blackrock, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 9 τρις δολ.
  • Το επίσης αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC που διαχειρίζεται κεφάλαια 120 δις δολ και έχει έντονη παρουσία στην Ελλάδα αφού εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική, τη Vivartia, ενώ μετέχει και στο χώρο της ιδιωτικής υγείας και τελευταία ενδιαφέρεται για τη «Δωδώνη» και τον «Κολιό»,
  • Το ιταλικό κεφάλαιο ενεργειακών υποδομών F2i, το οποίο μαζί με την ιταλικό Διαχειριστή ΤΕRNA είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν για το 24% του ΑΔΜΗΕ, δραστηριοποιείται κυρίως στην Ιταλία και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,5 δις δολ.  
  • Το επενδυτικό fund από την Αυστραλία First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 175 δις δολ.
  • Το αμερικανικό KKR, το οποίο διαθέτει από πλατφόρμα διαχείρισης προβληματικών δανείων ως συμμετοχές σε ενεργειακές υποδομές- στην Ελλάδα και διαχειρίζεται 250 δις δολ.
  • Το επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie, με έδρα στην Αυστραλία, το οποίο έχει προκριθεί και στη short list για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και διαχειρίζεται 420 δις δολ.
  • Το αμερικανικό fund Oak Hill Advisors με κεφάλαια ύψους 50 δις δολ.

Σε ότι αφορά τις δυο κινεζικές εταιρίες που αποκλείστηκαν μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξει αντίδραση και προσφυγή στη δικαιοσύνη όπως φημολογείτο το προηγούμενο διάστημα.

Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (due diligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΔΕΗ ενώ φαίνεται ότι στόχος είναι οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν εντός του καλοκαιριού.

Πάντως οι χρόνοι της όλης διαδικασίας θα εξαρτηθούν από μια σειρά παραγόντων όπως η στάση των Κινέζων αλλά και η στάση των προκριθέντων αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα από τα fund ζητούν ισχυρή εκπροσώπηση στο μάνατζμεντ του ΔΕΔΔΗΕ, κάτι που η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θέλει να παραχωρήσει.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης προτίθεται να κάνει ο ίδιος επαφές με τους εννέα ενδιαφερόμενους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης