Ενέργεια

H «μετάφραση» της Δίκαιης Μετάβασης στον Καναδά - Τι αναφέρει η έκθεση της TD Bank

H «μετάφραση» της Δίκαιης Μετάβασης στον Καναδά - Τι αναφέρει η έκθεση της TD Bank
Ο Καναδάς στοχεύει να γίνει οικονομία μηδενικών εκπομπών εντός τριών δεκαετιών

H στρατηγική του Καναδά για να μειωθούν οι εκπομπές CO2 και να φτάσουν στο μηδέν ως το 2050 θα προκαλέσει μια σημαντική αναταραχή στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του εργασιακού τομέα, καθώς σύμφωνα με την TD Bank, «450.000 άτομα κινδυνεύουν να μείνουν άνεργα».

Ο Καναδάς στοχεύει να γίνει οικονομία μηδενικών εκπομπών εντός τριών δεκαετιών και να μειώσει τις εκπομπές μεταξύ 32% και 40% έως το 2030.

Ενώ αυτές οι δεσμεύσεις θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Καναδάς πρέπει να αναλάβει σημαντική δράση, αναφορικά με την επόμενη μέρα των εργαζομένων, που είναι ειδικευμένοι στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε η τράπεζα.

Το ρίσκο της Δίκαιης Μετάβασης

Στην έκθεσή της, η TD Bank επισημαίνει ότι «περίπου 600.000 Καναδοί, που βρίσκονται κυρίως στην Αλμπέρτα, το Σασκάτσουαν και το Νιουφάουντλαντ και το Λαμπραντόρ απασχολούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Εκτιμούμε ότι μεταξύ 50-75% αυτών των εργαζομένων κινδυνεύουν με απολύσεις κατά τη μετάβαση έως το 2050, που ισοδυναμεί με 312.000 - 450.000 εργαζόμενους.

Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί κρίσιμο σημείο για την χώρα, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε νέες θέσεις εργασίας. Σίγουρα θα δημιουργηθούν πολλές νέες ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά δεν υπάρχει η εγγύηση ή κάποιος αυτόματος μηχανισμός αγοράς που θα εξασφαλίσει κάποια οφέλη για όλο το εργατικό δυναμικό».

Η δυσάρεστη είδηση των ΗΠΑ

Στα νότια των συνόρων, στις Ηνωμένες Πολιτείες, χιλιάδες θέσεις εργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της συντριβής της τιμής και της ζήτησης πετρελαίου πέρυσι εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την «μετακόμισή» τους στην ενέργεια. Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι οι οικονομικές αποδοχές τους ήταν μειωμένες, καθώς η εν λόγω βιομηχανία εξακολουθεί να πληρώνει χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Μια ματιά στην Ευρώπη


Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης θα αποτελείται από τρεις κύριες πηγές χρηματοδότησης:

1) Ένα Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με νέα ενωσιακά κονδύλια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, επιπλέον της πρότασης της Επιτροπής για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Προκειμένου να αξιοποιήσουν το μερίδιό τους από το Ταμείο, τα κράτη μέλη, σε συνεννόηση με την Επιτροπή, θα πρέπει να προσδιορίσουν τις επιλέξιμες περιοχές μέσω ειδικών σχεδίων μετάβασης περιοχών. Επίσης, για κάθε ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα συνεισφέρουν χρηματικά ποσά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+, καθώς και να παρέχουν και πρόσθετους εθνικούς πόρους. Συνδυαστικά, με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί χρηματοδότηση ύψους μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ, η οποία θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερες επενδύσεις. Το Ταμείο θα παρέχει κατά κύριο λόγο επιχορηγήσεις σε περιφέρειες. Για παράδειγμα, θα στηρίξει τους εργαζομένους ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες για την αγορά εργασίας του μέλλοντος, ενώ θα βοηθήσει και τις ΜΜΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων ώστε να δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες στις εν λόγω περιφέρειες. Θα στηρίξει επίσης επενδύσεις στον τομέα της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, για παράδειγμα στην ενεργειακή απόδοση.

2) Ένα ειδικό καθεστώς δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο του InvestEU για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους έως και 45 δισ. ευρώ. Με το καθεστώς αυτό θα επιδιωχθεί να προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσεις, μεταξύ άλλων στους τομείς της βιώσιμης ενέργειας και των μεταφορών, που θα ωφελήσουν τις εν λόγω περιφέρειες και θα βοηθήσουν τις οικονομίες τους να βρουν νέες πηγές ανάπτυξης.

3) Έναν μηχανισμό δανειοδότησης του δημόσιου τομέα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη στήριξη του προϋπολογισμού της ΕΕ, για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ. Ο μηχανισμός θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση δανείων στον δημόσιο τομέα, παραδείγματος χάριν για επενδύσεις σε δίκτυα τηλεθέρμανσης και ανακαίνιση κτιρίων. Η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση με σχετική ρύθμιση τον Μάρτιο του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης