Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό κλάδο - Οι top επιλογές της Credit Suisse

Επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό κλάδο - Οι top επιλογές της Credit Suisse
Oι ευρωπαϊκές ΑΠΕ Κοινής Ωφέλειας και οι αμερικανικές πετρελαϊκές έχουν τον πρώτο λόγο
Σημαντικές ευκαιρίες στον ενεργειακό κλάδο βλέπει η Credit Suisse που αποτιμά ότι είναι σε discount και με σημαντικές προοπτικές αύξησης κερδών και επιλέγει ανά κατηγορία τις εταιρίες εκείνες στις οποίες αξίζει να επενδύσει κανείς.
Περιλαμβάνονται αρκετές γνωστές μας όπως η EDP και η RWE, ενώ από ελληνικής πλευράς η Motor Oil είναι και η μόνη που επιλέγεται από τον κλάδο των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων με την ένδειξη buy.
O MSCI World Energy έχει ένα P/E με βάση τις προσδοκίες του 2022 στο 13,5 σε σημαντικό discount έναντι του MSCI World.

Τα top picks

Στα top picks που ανήκουν στoν κλάδο Κοινής Ωφέλειας της Ευρώπης είναι οι EDP, RWE και Iberdrola.
Για την EDP αναφέρει ότι θα ανεβάσει στα 4GW την μέση ετήσια προσθήκη δυναμικού ΑΠΕ μέχρι το 2025 με στόχο τα 50 GW και ουδέτερο αποτύπωμα μέχρι το 2030.
Για την Iberdrola αναφέρει ότι έχει επενδυτικό πρόγραμμα 75 δισ μεχρι το 2025 με στόχο τα 95GW μέχρι το 2030.
Για την RWE που ακόμα διαθέτει μικρότερη δυναμικότητα στα 9,2 GW με στόχο να ξεπεράσει τα 13 GW to 2022, αναμένεται ανοδική αναθεώρηση του στόχου. Η εταιρία επλήγη από την κρίση του Τέξας αλλά αυτό εκτιμάται ως επενδυτική ευκαιρία.

Nextera και Duke είναι οι δύο αντίστοιχες επιλογές από τις ΗΠΑ με χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που δεν ξεπερνά τα 30 GW σαν στόχος μέχρι το 2025 τουλάχιστον

Ένδειξη buy έχουν και οι Enel, Endessa, E.ON.
Η Siemens Gamesa είναι Hold από τον κλάδο Wind Energy Equipment ( Εξοπλισμός για Αιολικό κλάδο) ενώ η VESTAS  είναι sell.
Aπό τον εξοπλισμό ηλεκτρικού δικτύου bye είναι οι Siemens, Schneider Electric και Landys + Gyr.

Οι 3 top επίλογες σε εταιρικό επίπεδο στην Ευρώπη είναι οι Equinor με υψηλά μερίσματα και στόχο αύξησης του δυναμικού των υπερακτίων αιολικών από 0,5GW σε 12-16GW μέχρι το 2035.
Η Aker BP με στόχο αύξησης παραγωγής 70% μέχρι το 2028 και η Subsea 7 του κλάδου oil & gas.

Οι top αμερικανικές επιλογές είναι κυρίως εταιρίες φυσικού αερίου, η Cheniere Energy στο LNG, η Pioneer Natural Resources με επιστροφή κεφαλαίου στο 50% των ελευθέρων ταμειακών ροών, η ΕQT Corp στο τομέα του shale gas και η WMB (US Midstream).

Πετρελαϊκές και Φυσικό Αέριο

Aπό τις μεγάλες πετρελαϊκές και τις ευρωπαϊκές επίσης οι επιλογές περιλαμβάνουν τις Chevron, BP, Equinor και Royal Dutch Shell.
Petrochina και Sinopec από την Κίνα, ενώ από την Ρωσία μόνο η Lucoil.

Aπό τις λοιπές κατηγορίες στον κλάδο της εξόρυξης ConocoPhillips, Devon, EOG Resources, Diamondback και η Valero από τα διυλιστήρια ξεχωρίζουν.

Οι ενεργειακοί δείκτες υπεραπέδωσαν το 2020 και δείχνουν δυναμική το 2021

Σύμφωνα με την Credit Suisse ο δείκτης S&P Global Clean Energy είχε την μεγαλύτερη απόδοση την εβδομάδα που πέρασε από τους επιμέρους δείκτες, καθώς ανήλθε στο 5,9%, ακολουθούμενος από τον Wind Equipment (Εξοπλισμού Αιολικών) στο +3,7% και την Solar Equipment (Εξοπλισμού Ηλιακής) στο + 2,4%.
Αντίστοιχα ο δείκτης MSCI Europe Utilities ( Κοινής Ωφέλειας)  είχε απόδοση 1,1% και αυτός των  Renewable (Ανανεώσιμων) Utilities (Κοινής Ωφέλειας) στο 1%
Τον προηγούμενο χρόνο ο δείκτης Solar Equipment είχε υπεραποδώσει στο 361,8%, ενώ ο Global Clean Energy είχε απόδοση 161,5% και ο δείκτης Wind Equipment 93,3% με τις Renewable (Ανανεώσιμες) Utilities να ακολουθούν στο 72,8%.

γρε5.PNG


O MSCI World Energy έχει ένα P/E με βάση τις προσδοκίες του 2022 στο 13,5 σε σημαντικό discount στο 27% έναντι του MSCI World.
Aντίστοιχα το EPS είναι στο 9,4 για το 2021 και θα ανέβει στο 11,7 με αναμενόμενη αύξηση 24% για το 2021.
Η μερισματική απόδοση είναι στο 4,8% έναντι 2,8% για τον MSCI World και το EV/EBITDA στο 6,4 σε 48% discount.


γρε7.PNG


Αντίστοιχα για τιs Utilities, Εταιρίες Κοινής Ωφέλειας το P/E είναι στο 16,9 για το 2022 σε discount 9% ένανατι του MSCI World και το EPS αναμένεται να σημειώσει αύξηση 8% το 2022 ένανατι του 2021.
Η μερισματική απόδοση είναι στο 3,8% premium 1,8% και το EV/EBITDA στο 10,4 σε discount 15%.


γρε8.PNG


Oι αναλυτικοί πίνακες με τις αξιολογήσεις των εταιριών ανά κατηγορία



γρε2.PNG

                                                        

γρε3.PNG

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης