Περιβάλλον

«Κλιματικά» διλήμματα των κυβερνήσεων: Άρση των lockdowns με θύμα το περιβάλλον

«Κλιματικά» διλήμματα των κυβερνήσεων: Άρση των lockdowns με θύμα το περιβάλλον
Η ισορροπία σε δύο ταμπλό είναι δύσκολη

Καθώς τα lockdowns αρχίζουν να επιβραδύνονται και η κυκλοφορία στους δρόμους να αυξάνεται, η συζήτηση για το κλίμα και ό, τι το απειλεί, έρχεται στο προσκήνιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μέχρι στιγμής, η αυξανόμενη οικονομία της Κίνας και τα σχέδια του Προέδρου Joe Biden για την ανοικοδόμηση των υποδομών της Αμερικής θα βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα, σε διάφορες κλίμακες, που οδηγούν σε μια σύγχυση ως προς την βέλτιστη λύση.

Η κατάσταση

Η Κίνα πρότεινε το 2020 σταθμούς άνθρακα με συνολική ισχύ 87 GW, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 85% του συνόλου του κόσμου, ανέφερε η Global Energy Monitor με έδρα το Σαν Φρανσίσκο σε έκθεση της (6 Απριλίου).

Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αυξάνεται ήδη στις πόλεις των ΗΠΑ και σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί επιθυμούν να κάνουν επιπλέον διακοπές μετά την ακύρωση των ταξιδιών το 2020. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα ρεκόρ στη ζήτηση βενζίνης. Επίσης, τα σχέδια του Biden για την καθαρή ενέργεια θα μπορούσαν να θεωρηθούν εύκολα ευλογία  για τη βιομηχανία πετρελαίου.

Στο σχέδιο που έχει εκπονήσει για την διάθεση 115 δισ. δολ. στις υποδομές, αυτό μεταφράζεται με άσφαλτο, η οποία προέρχεται από ένα πιο πυκνό υλικό σε ένα βαρέλι αργού. Μάλιστα, η προσπάθειά του να κατασκευάσει υπερσύγχρονα εργοστάσια κατασκευής τσιπ στις ΗΠΑ. μπορεί να συγκρουστεί περαιτέρω με την ατζέντα που είναι φιλική προς το κλίμα. Ομοίως, τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσέλκυση προηγμένης παραγωγής chipmaking θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τη δέσμευσή της να είναι η πρώτη ουδέτερη για το κλίμα ήπειρος έως το 2050.

Σε αναζήτηση σοφίας

Ενώ οι τεχνολογικές εταιρείες καινοτομούν συνεχώς για να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, οι πιο προηγμένοι κατασκευαστές τσιπ - των οποίων τα προϊόντα αυξάνουν την παγκόσμια ζήτηση - παράγουν περισσότερο άνθρακα από ορισμένες παραδοσιακές ρυπογόνες βιομηχανίες.

Η πραγματικότητα είναι ότι με τον παγκόσμιο πληθυσμό απελπισμένο για επιστροφή στην οικονομική ομαλότητα και κανονικότητα, το πρώτο θύμα θα μπορούσε να είναι το περιβάλλον. Η ισορροπία σε δύο ταμπλό είναι δύσκολη και αναμφισβήτητα το δίλημμα μεγάλο για κυβερνήσεις και πολίτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης