Ενέργεια

Λιβύη: Το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της ενδέχεται να διακόψει τις εξαγωγές

Λιβύη: Το μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο της ενδέχεται να διακόψει τις εξαγωγές

 Με κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι

 

Το μεγαλύτερο πεδίο πετρελαίου στη Λιβύη, το πεδίο Sharara των 300.000 bpd, θα μπορούσε να διαταράξει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου από αυτό εάν μέλη της Φρουράς Εγκαταστάσεων Πετρελαίου (PFG) ακολουθήσουν την απειλή τους να κλείσουν τις εξαγωγές εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για αμοιβή.

Σύμφωνα με το oilprice νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το PFG εξέδωσε τελεσίγραφο απαιτώντας να καταβληθούν αποζημιώσεις άμεσα, μετέδωσε το Argus.
Η πετρελαιοφόρος περιοχή της Sharara αντλούσε αργό πετρέλαιο κοντά στην παραγωγική της ικανότητα, με ρυθμό 280.000 βαρέλια την ημέρα στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με εσωτερικά σημειώματα της κοινής επιχείρησης Akakus Oil που λειτουργούσε το πετρελαϊκό πεδίο στοιχεία που επικαλείται το Argus
Οι απειλές των φρουρών να διαταράξουν τις εξαγωγές λόγω μισθών ή άλλων αποζημιώσεων δεν είναι κάτι καινούργιο στη βιομηχανία πετρελαίου της Λιβύης, η οποία υποφέρει εδώ και δέκα χρόνια από τις μάχες από τότε που ανατράπηκε ο Muammar Gaddafi το 2011.
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ένα δεξαμενόπλοιο έπρεπε να εγκαταλείψει τον τερματικό σταθμό εξαγωγής Hariga της Λιβύης χωρίς πετρέλαιο αφού μέλη της Φρουράς Εγκαταστάσεων Πετρελαίου σταμάτησαν να φορτώνουν αργό το πλοίο εν μέσω απεργίας λόγω καθυστέρησης της καταβολής μισθών.

Ελπίδες για σταθερότητα στην παραγωγή πετρελαίου

Τον Μάρτιο, ορκίστηκε ένα νέο υπουργικό συμβούλιο, η πρώτη κυβέρνηση ενότητας της χώρας από τον πόλεμο από το 2014, αναβιώνοντας τις ελπίδες ότι η Λιβύη θα μπορούσε να δει μεγαλύτερη σταθερότητα στην παραγωγή πετρελαίου.
Η Λιβύη - εξαιρούμενη από τις περικοπές του ΟΠΕΚ + - εξέπληξε πολλούς παρατηρητές της αγοράς πετρελαίου, και μάλλον τον ίδιο τον όμιλο ΟΠΕΚ +, αφού κατάφερε σε λίγους μόνο μήνες να αποκαταστήσει την παραγωγή πετρελαίου του στα 1,25 εκατομμύρια bpd από λιγότερα από 100.000 τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν έληξε ο αποκλεισμός στα λιμάνια του πετρελαίου.
Η Λιβύη ενδέχεται να είναι σε θέση να διατηρήσει το τρέχον επίπεδο παραγωγής πετρελαίου περίπου 1,2 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς ο τομέας του πετρελαίου λαμβάνει επιτέλους αρκετή χρηματοδότηση για τη συντήρηση και την ανάπτυξη πεδίου, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Οουν σε συνέντευξη τον περασμένο μήνα . Τον Μάρτιο, ο Ούν ορκίστηκε ως ο πρώτος υπουργός πετρελαίου της χώρας από το 2014.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης