Ενέργεια

Μέση Τάση: Αλλαγές στην μεθοδολογία χρεώσεων προσδιορίζει η ΕΒΙΚΕΝ

Μέση Τάση: Αλλαγές στην μεθοδολογία χρεώσεων προσδιορίζει η ΕΒΙΚΕΝ
Οι μεγάλοι καταναλωτές της Μέσης Τάσης ζητούν αλλαγή μεθοδολογίας υπολογισμού καθώς θεωρούν ότι το κόστος που υφίστανται είναι παράλογα υψηλό

Οι βιομηχανίες της Μέσης Τάσης θα θέσουν και πάλι στη ΡΑΕ το συγκεκριμένο ζήτημα που είχε τεθεί πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια αλλά δεν είχε αντιμετωπιστεί από την τότε ηγεσία της Αρχής.

Συγκεκριμένα οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές της Μέσης Τάσης με ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000 MWh, έχοντας προφίλ κατανάλωσης αντίστοιχο με αυτό των καταναλωτών Υψηλής Τάσης, ζητούν να είναι ανάλογη και η μεθολογία υπολογισμού των χρεώσεων τους σε ότι αφορά το δίκτυο μεταφοράς και θεωρούν ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει για την αναθεώρηση των τελών χρήσης του δικτύου του ΑΔΜΗΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό.

Σημειώνουν δε ότι το κόστος που υφίστανται είναι παράλογα υψηλό ενώ παράλληλα δίνονται λανθασμένα σήματα ως προς τη διαχείριση του φορτίου τους.

Σε ότι αφορά τη μεθοδολογία υπολογισμού των τελών χρήσης του δικτύου διανομής που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ στους βιομηχανικούς καταναλωτές Μέσης Τάσης αποτελείται από Χρέωση Ισχύος και Χρέωση Ενέργειας, γεγονός το οποίο οδηγεί σε υψηλά κόστη ειδικά για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές με κατανάλωση άνω των 13.000 MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρέωση ισχύος είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη χρέωση του συστήματος μεταφοράς ενώ επίσης θεωρεί ότι το μέγιστο φορτίο καταγράφεται τις ώρες 11.00 - 14.00.

Επίσης η χρέωση ενέργειας έχει οριστεί για όλους τους καταναλωτές Μέσης Τάσης σε 2,9 ευρώ/MWh χωρίς διαφοροποιήσεις αναλόγως του προφίλ κατανάλωσης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι βιομηχανίες της Μέσης Τάσης μέσω της ΕΒΙΚΕΝ ζητούν τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης συστήματος και δικτύου διανομής για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές ΜΤ, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα λειτουργίας του συστήματος και να δίνει τα κατάλληλα  σήματα στους καταναλωτές, χωρίς να αποτελεί δυσβάσταχτο κόστος.

Με άλλα λόγια ζητούν για καταναλώσεις >13 GWh η μεθοδολογία για τη Χρέωση Χρήσης Συστήματος στη ΜΤ να εξομοιωθεί με την ισχύουσα για την ΥΤ και η μεθοδολογία για τη Χρέωση Δικτύου Διανομής στη ΜΤ, στο σκέλος της Χρέωσης Ισχύος να εξομοιωθεί με τη μεθοδολογία Χρέωσης Χρήσης Μεταφοράς και να καταργηθεί η Χρέωση Ενέργειας.

Η αναθεώρηση των τιμολογίων

Το όλο ζήτημα έχει προκύψει από την αναθεώρηση των τιμολογίων χρήσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προαναγγέλθηκε πρόσφατα από στελέχη του ΑΔΜΗΕ επαναφέρει στην επικαιρότητα μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος χρήσης των δικτύων, μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) αλλά και διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), για τη βιομηχανία που τροφοδοτείται στη Μέση Τάση.

Η μεθοδολογία υπολογισμού των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές που τροφοδοτούνται στην  Υψηλή Τάση, βασίζεται στην ισχύ κατά τη διάρκεια των αιχμών του συστήματος (χειμερινή-θερινή) και δημιουργεί κίνητρο για τις επιχειρήσεις ακριβώς να αποφεύγουν τις αιχμές κάνοντας εξοικονόμηση κόστους αλλά και συμβάλλοντας στην ευστάθεια του συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης που αποτελούν ένα φορτίο της τάξης των 1.000 MW, κατά τις ώρες αιχμής περιορίζουν τις ανάγκες τους στα 650-680 MW.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει και με τα τιμολόγια χρήσης του δικτύου μεταφοράς για τις επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης