Ενέργεια

ΡΑΕ: Εξετάζει αθέμιτο ανταγωνισμό στο μοντέλο κατανομής μονάδων από τον ΑΔΜΗΕ

ΡΑΕ: Εξετάζει αθέμιτο ανταγωνισμό στο μοντέλο κατανομής μονάδων από τον ΑΔΜΗΕ
Στην περίοδο της κακοκαιρίας, ο ΑΔΜΗΕ έβαζε καθημερινά και υποχρεωτικά στο σύστημα λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για την κάλυψη της ζήτησης

Στο μικροσπόπιο της ΡΑΕ μπαίνει ο ΑΔΜΗΕ για το μοντέλο κατανομής των μονάδων στο σύστημα, ζήτημα για το οποίο έχουν εκφράσει τις διαμαρτυρίες τους προς την αρμόδια Αρχη, οι ιδιώτες παραγωγοί.

Η ΡΑΕ καταλογίζει στον ΑΔΜΗΕ αδιαφανείς διαδικασίες και έχει αποφασίσει να διερευνήσει τον τρόπο κατανομής των μονάδων στην προημερήσια αγορά από τον Νοέμβριο που τέθηκε σε εφαρμογή του target model.

Το θέμα της κατανομής των μονάδων θα τεθεί και στην πρώτη, μετά την τοποθέτηση των νέων μελών, Ολομέλεια της ΡΑΕ που θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη.

Ζητά συμμόρφωση του ΑΔΜΗΕ με την ευρωπαϊκή οδηγία

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθεί και έχει ήδη επικοινωνήσει στον ΑΔΜΗΕ είναι η συμμόρφωση του Διαχειριστή με την ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει χωριστή κατανομή των μονάδων που καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς και χωριστή αυτών που απαιτούνται για την στήριξη της επάρκειας και ευστάθειας του συστήματος οι οποίες θα πρέπει να αμείβονται χωριστά.

Θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με τη ΡΑΕ να δημοσιεύει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την διάθεση και κατανομή των μονάδων. Η αμφισβήτηση του μοντέλου που ακολουθεί ο ΑΔΜΗΕ για την κατανομή των μονάδων εκφράστηκε με την έναρξη της λειτουργίας του target model και κορυφώθηκε την περίοδο της κακοκαιρίας «Μήδεια», όταν ο ΑΔΜΗΕ σε καθημερινή βάση έβαζε υποχρεωτικά στο σύστημα λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ για την κάλυψη της ζήτησης.

Αποθαρρύνει τις επενδύσεις

Οι ιδιώτες παραγωγοί αποδίδουν στην πρακτική αυτή χαρακτηριστικά αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς της ΔΕΗ, η οποία πέραν της ζημίας που προκαλεί στους ίδιους δημιουργεί και συνθήκες αποθάρρυνσης των αναγκαίων επενδύσεων για την επάρκεια του συστήματος.

Για το θέμα, όπως είχε αποκαλύψει το W οι ιδιώτες παραγωγοί είχαν διαμαρτυρηθεί μέσω του ΕΣΑΗ με επιστολή τους προς τη ΡΑΕ. Ο ΑΔΜΗΕ όχι μόνο στην περίοδο της κακοκαιρίας αλλά πολύ συχνά, σύμφωνα με την πλευρά των ιδιωτών βάζει υποχρεωτικά στο σύστημα λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ επικαλούμενος και προβλήματα ευστάθειας.

«Αν πραγματικά έχουμε ένα τρύπιο σύστημα θα πρέπει να το δούμε γιατί αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα» δηλώνει με σκωπτικό ύφος εκπρόσωπος ιδιωτικής εταιρίας. Ο ΑΔΜΗΕ πάντως από την πλευρά του και στο πλαίσιο της νέας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής που ανακοίνωσε προσφάτως δρομολογεί την επίσπευση του προγράμματος ανανέωσης παγίων και αναβάθμισης εξοπλισμού του συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης