Ενέργεια

Έκθεση της IHS Markit «βλέπει» ραγδαία άνοδο της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες

Έκθεση της IHS Markit «βλέπει» ραγδαία άνοδο της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες
Κορυφαίες αγορές θεωρούνται η Αυστραλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες

Η ανάπτυξη μπαταριών μεγάλης κλίμακας ήταν υποτονική το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά αυτή η επιβράδυνση ήταν προσωρινή, καθώς περισσότερα από 1 GWh αναπτύχθηκαν παγκοσμίως στα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με την έκθεση της IHS Markit, ρεκόρ σημειώθηκε το δ’ τρίμηνο του 2020 με περισσότερες από 2,2 GWh εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα το 2020 να φτάσει στα 5 GWh, σε σύγκριση με 3,2 GWh το προηγούμενο έτος.

Η πορεία ανάπτυξης

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έργο Moss Landing  έγινε το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία, ξεπερνώντας ακόμη και το 202,8 MWh Qinghai Solar Farm, το οποίο ολοκληρώθηκε νωρίτερα εκείνο το έτος. Το πρώτο έργο αποθήκευσης ενέργειας άνω των 100 MW ήρθε το 2017. Χρειάστηκαν άλλα τρία χρόνια για να σπάσουν τα εμπόδια των 200 MW και των 300 MW. Έργα της τάξης των 400 MW και άνω έχουν ανακοινωθεί και είναι πιθανό να λειτουργήσουν πριν από το τέλος του 2025.

Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αντιπροσωπεύσουν το 50% της παγκόσμιας αγοράς, μετά από τριπλή αύξηση από το 2020, καθώς οι ιδιοκτήτες έργων αποθήκευσης ενέργειας επωφελούνται από την ομοσπονδιακή πίστωση φόρου ηλιακών επενδύσεων (ITC). Στην Ευρώπη, μια αύξηση κατά 70% των ετήσιων εγκαταστάσεων θα πραγματοποιηθεί το 2021, με γνώμονα τη νέα απόκριση συχνότητας, την αγορά χωρητικότητας και τις ευκαιρίες συν-ανανεώσιμων πηγών.

Η συνδρομή της απανθρακοποίησης

Έτος ρεκόρ και ανάπτυξης προβλέπεται το τρέχον έτος, ξεκινώντας μια νέα εποχή στον κλάδο έως το 2030. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην παγκόσμια αγορά, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς έως το 2023. Ωστόσο, από το 2025, τα σχέδια απανθρακοποίησης στην ηπειρωτική Κίνα θα οδηγήσουν σε ταχεία ανάπτυξη στην περιοχή, οδηγώντας την Ασία-Ειρηνικό να αντιπροσωπεύει το 44% των ετήσιων εγκαταστάσεων έως το 2030.

67_2.jpg

Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Το 2020, τόσο η Γερμανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν αποστολές άνω του 1 GWh. Η Tesla κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά τη χωρητικότητα λόγω της κυριαρχίας της στην αγορά των ΗΠΑ, αλλά και της γεωγραφικής κάλυψης. Η Sonnen ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής σε MWh στη Γερμανία (η μεγαλύτερη αγορά) το 2020.

Στα τελευταία στάδια του 2020, οι πελάτες στη Γερμανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετώπισαν καθυστερήσεις μεταξύ τριών και εννέα μηνών, καθώς η ζήτηση είχε αρχίσει να υπερβαίνει την προσφορά.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι επιδοτήσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Κορυφαίες αγορές θεωρούνται η Αυστραλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς διαθέτουν κοινά σημεία. Ισχυρές αγορές ηλιακής ενέργειας (μέσω των φωτοβολταϊκών), που ενθαρρύνουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης