Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 5% για το αργό στα 63 δολάρiα

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 5% για το αργό στα 63 δολάρiα

 Στα 66 δολάρια κινείται το brent

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο μετά τις αναθεωρημένες προβλέψεις ζήτησης πετρελαίου την Τετάρτη και παρά τις ανησυχίες για την αύξηση των περιπτώσεων κορωναϊού και της διάθεσης εμβολίων.

Περί τις 21.20 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 4,84%, στα 66,74 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 5,17% στα 63,29 δολάρια το βαρέλι.

«Ο κύριος μοχλός τιμών σήμερα το πρωί είναι η μηνιαία έκθεση του IEA που προβλέπει σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό, με τη σειρά του, θα αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο ΟΠΕΚ και θα εξαντλήσει τα αποθέματα παγκοσμίως και τον ΟΟΣΑ », δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Tamas Varga.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου αναμένεται να εξισορροπηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και ότι οι παραγωγοί ενδέχεται στη συνέχεια να χρειαστεί να αντλήσουν επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση.
Ομοίως, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) αύξησε την παγκόσμια πρόβλεψη ζήτησης κατά 70.000 bpd από τις προβλέψεις του περασμένου μήνα και τώρα αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια bpd το 2021.
Τα σημάδια μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στηρίξει τα πρόσφατα κέρδη των τιμών, αλλά σταμάτησαν τη διάθεση εμβολίων παγκοσμίως και οι αυξημένες περιπτώσεις COVID-19 στην Ινδία και τη Βραζιλία έχουν επιβραδύνει την πρόοδο της αγοράς.
«Η συνεχιζόμενη αποτυχία της διάθεσης εμβολίων και των παγκόσμιων περιπτώσεων που πλησιάζουν την κορυφή του Ιανουαρίου είναι πιθανό να διατηρήσει σταθερό ανώτατο όριο στην άνοδο του αργού βραχυπρόθεσμα», δήλωσε η Vandana Hari, αναλυτής ενέργειας της Vanda Insights.
Ένα αδύναμο δολάριο "παρείχε επίσης μια ήπια ανοδική ώθηση" τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν υπήρξε "καμία σημαντική ώθηση για την απελευθέρωση του αργού από το στενό εύρος συναλλαγών του", πρόσθεσε.
Το δολάριο έφτασε στα χαμηλά τριών εβδομάδων την Τετάρτη, καθιστώντας το αργό φθηνότερο για χώρες που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.
Εκτός από το ασθενέστερο δολάριο, η αυξημένη δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν ήταν «επίσης κάπως υποστηρικτική», ανέφερε η τράπεζα ING σε σημείωμα.
Η τράπεζα δήλωσε ότι αυτό υποδηλώνει ότι η επιστροφή των ΗΠΑ στην ιρανική πυρηνική συμφωνία και η άρση των κυρώσεων είναι πιθανό να απομακρυνθεί.
Πηγές ανέφεραν ότι στοιχεία από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 9 Απριλίου.
Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters ανέμεναν μείωση περίπου 2,9 εκατομμυρίων βαρελιών.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης