Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Μείωση 13,3% στις εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη το 2020

ΕΕ: Μείωση 13,3% στις εκπομπές άνθρακα στην Ευρώπη το 2020
Οι εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 14,9% λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης

Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που διέπονται από την αγορά άνθρακα στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 13,3% πέρυσι, ενώ οι εκπομπές από τον τομέα των αεροπορικών εταιρειών μειώθηκαν κατά σχεδόν τα δύο τρίτα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Περίπου το 40% της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζεται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), την κορυφαία πολιτική του μπλοκ για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η οποία χρεώνει τις εταιρείες για το δικαίωμα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
"Ως ένας από τους πιο ευάλωτους τομείς στην πανδημία COVID-19, η αεροπορία είδε την απότομη μείωση των εκπομπών", ανέφερε η Επιτροπή, επικαλούμενη πτώση 64,1%, καθώς μείωσε το σύνολο της δραστηριότητάς της.

Ηλεκτρική Ενέργειας - Βιομηχανία

Οι εκπομπές στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 14,9% λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης του άνθρακα με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο.
Οι βιομηχανικές εκπομπές μειώθηκαν κατά 7% κατά μέσο όρο με την απότομη πτώση που παρατηρήθηκε στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα.
Οι συνολικές επαληθευμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από σταθερές εγκαταστάσεις, όπως σταθμοί παραγωγής ενέργειας και εργοστάσια, ήταν 1,331 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) το 2020, μειωμένες 11,2%.

Ελαφρά χαμηλότερες των προσδοκιμένων

Οι εκπομπές από την αεροπορική βιομηχανία ήταν 24,5 εκατομμύρια τόνοι CO2e, σε σύγκριση με 68,2 εκατομμύρια τόνους CO2e το 2019, ανέφερε η Επιτροπή.
Μολονότι η χαμηλότερη ζήτηση ενέργειας συνέβαλε γενικά στη μείωση των εκπομπών, η Επιτροπή σημείωσε ότι "δεν είναι δυνατόν με τα τρέχοντα δεδομένα να προσδιοριστεί πόσο από αυτή τη μείωση μπορεί να αποδοθεί σε κέρδη από την απόδοση των τιμών των εκπομπών αερίου".
Τα στοιχεία, με βάση περισσότερο από το 95% των αναφερόμενων εκπομπών από συμμετέχοντες τομείς και χώρες, ήταν ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών με βάση τα ανεπεξέργαστα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν αυτό το μήνα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης