Ενέργεια

Πετρέλαιο: Στα 62 δολ. το αργό με απώλειες πάνω από 1% - Στα 66 δολ. το Brent

Πετρέλαιο: Στα 62 δολ. το αργό με απώλειες πάνω από 1% - Στα 66 δολ. το  Brent

 H  ανωτέρα βία της Λιβύης δεν κατάφερε να στηρίζει τις τιμές καθώς εντείνεται η ανησυχία για την ζήτηση στην Ασία

 

Το πετρέλαιο υποχώρησε  την Τρίτη 21.4.2021 παρά την διακοπή των εξαγωγών της Λιβύης και τις προσδοκίες για μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, καθώς  η αύξηση των περιπτώσεων κορωναϊού στην Ασία ενίσχυσε της ανησυχίες για την ζήτηση

Η Λιβύη κήρυξε ανωτέρα βία στις εξαγωγές από το λιμάνι της Hariga και ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να επεκτείνει το μέτρο  και σε άλλες εγκαταστάσεις, επικαλούμενη μια διαφωνία για τον προϋπολογισμό. Η Hariga έχει προγραμματιστεί να φορτώνει περίπου 180.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Απρίλιο.

Περί τις 21. 50 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 0,84%, στα 66,47 $ το βαρέλι αφού νωρίερα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου στα 68,08 $. Το  αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 1,21%, στα 62,61 $.

Τα κρούσματα κορωναϊού παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 141,7 εκατομμύρια και η αύξηση των λοιμώξεων στην Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, περιόρισε την αισιοδοξία για μια συνεχή ανάκαμψη της ζήτησης. Στην Ασία, οι Φιλιππίνες αντιμετωπίζουν ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων. Το Χονγκ Κονγκ θα διακόψει τις πτήσεις από την Ινδία, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες από τις 20 Απριλίου για δύο εβδομάδες.

 Το πετρέλαιο ενισχύθηκε  αρχικά από ένα αδύναμο δολάριο ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα."Η αδυναμία του δολαρίου των ΗΠΑ συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη στο εμπόρευμα", ανέφερε η ING Economics σε μια έκθεση. Το Brent έχει ανακάμψει από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν πέρυσι, βοηθούμενο από την ανάκαμψη της ζήτησης και  τις τεράστιες περικοπές παραγωγής από τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους τους, που είναι γνωστοί ως ΟΠΕΚ +.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και  η έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου για τις προμήθειες των Η.Π.Α. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 2,9 εκατομμύρια βαρέλια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης