Τελευταία Νέα

Η βιομηχανία μαρμάρων Παυλίδη μπαίνει στην αγορά των ΑΠΕ με 65MW

Η βιομηχανία μαρμάρων Παυλίδη μπαίνει στην αγορά των ΑΠΕ με 65MW
Διαθέτει ήδη φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα σε Δράμα, Ξάνθη και Σέρρες

Δυναμικά στον τομέα των ΑΠΕ μπαίνει και ο όμιλος Παυλίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται, τα τελευταία 40 χρόνια, στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων (μάρμαρα, γρανίτες) και διαθέτει 11 ενεργά λατομεία, εκ των οποίων τα πέντε αποτελούν πρότυπα μεγάλης παραγωγικότητας.

 Ο όμιλος, μέσω της στρατηγικής διαφοροποίησης που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, έχει ήδη κατασκευάσει έργα ΑΠΕ ισχύος 65 MW, τα οποία αποτελούνται από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 5 MW στον νομό της Δράμας, ένα αιολικό πάρκο ισχύος 18  MW στον νομό Ξάνθης, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 42 MW, στον δήμο Σιδηροκάστρου του νομού Σερρών, ένα έργο προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ.

Σε αναζήτηση νέων ευκαιριών

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος αναζητεί νέες ευκαιρίες ώστε να επεκταθεί κι άλλο στον τομέα της πράσινης ενέργειας, είτε με την ανάπτυξη δικών του έργων, είτε με εξαγορές. 

Ωστόσο, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στις αγορές, λόγω της COVID-19 και των οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία επιβράδυναν τις δυναμικές κινήσεις που είχαν ξεκινήσει, διατηρώντας ωστόσο ζωντανό τον κεντρικό σχεδιασμό για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ.

 Όσον αφορά στην επένδυση στο Σιδηρόκαστρο υπολογίζεται ότι θα ηλεκτροδοτεί περίπου 40.000 σπίτια και θα οδηγήσει σε περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 125.000 τόνους και διοξειδίου του θείου κατά 2.800 τόνους τον χρόνο που ισοδυναμούν με πάνω από 16.000 στρέμματα δασικής γης.

Ο όμιλος, ο οποίος είναι κατά 90% εξαγωγικός (εξάγει μάρμαρο σε περισσότερες από 40 χώρες),  παρά την γενική πτώση του κλάδου των φυσικών πετρωμάτων και τις αντίξοες συνθήκες με τον περιορισμό των μετακινήσεων, το 2020 ο Κύκλος Εργασιών του ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA θα κυμανθεί πάνω από 50 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή επέκταση στα Βαλκάνια

Ο όμιλος ξεκίνησε δυναμικά την υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου τον προηγούμενο χρόνο, εξαγοράζοντας το σύνολο των μετοχών της εταιρείας Dionyssomarble Bulgaria, με συνέπεια να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό του με 11 ενεργά λατομεία, μεγάλης παραγωγικότητας.

Έτσι σήμερα διαθέτει τις μεγαλύτερες λατομικές εκμεταλλεύσεις σε όλες τις γειτονικές χώρες καθώς διαχειρίζεται κορυφαία λατομεία στην Ελλάδα (Ariston, Venus, Galaxy και Kavala), στη Βόρεια Μακεδονία (Sivec), στην Αλβανία (Perla) καθώς και στη Βουλγαρία (Vratza), από το οποίο εξορύσσεται και το ομώνυμο μπεζ μάρμαρο που χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους, σε κτίρια υψηλών προδιαγραφών.

 Και τα μηνύματα από το πρώτο τρίμηνο του 2021 που δείχνουν ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης και σταδιακή αποκατάσταση και σταθεροποίηση των αγορών, προμηνύουν αισιόδοξα μηνύματα και για τον όμιλο. Κι αυτό κυρίως διότι διαφαίνεται ομαλοποίηση της αγοράς στην Ασία, η οποία αποτελεί και τον κύριο αποδέκτη των προϊόντων του κλάδου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης