Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι αναλυτές αυξάνουν τις προβλέψεις για τις τιμές των CO2 στην ΕΕ για την τριετία 21- 23

Οι αναλυτές αυξάνουν τις προβλέψεις για τις τιμές των CO2 στην ΕΕ για την τριετία 21- 23
Τα EUAs αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 46,28 ευρώ τον τόνο το 2021 και 55,67 ευρώ το 2022

Οι αναλυτές αύξησαν τις προβλέψεις τους για τις μέσες τιμές στην αγορά άνθρακα στην Ευρώπη, αφού έφτασαν σε νέα υψηλά αυτό το μήνα με την αναμενόμενη σκλήρυνση των κλιματικών στόχων της ΕΕ και καθώς ο κρύος καιρός αύξησε το κόστος των αδειών άνθρακα.
Τα EUAs αναμένεται να ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 46,28 ευρώ τον τόνο το 2021 και 55,67 ευρώ το 2022, σύμφωνα με έρευνα του Reuters σε οκτώ αναλυτές. Αύξηση κατά 17,9% και 20,4% αντίστοιχα από τις προβλέψεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο.
Η μέση πρόβλεψη για τιμές το 2023 ήταν 56,20 ευρώ τον τόνο, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 22%.

Περίπου το 45% της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρυθμίζεται από το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS), το οποίο δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη χρεώνοντας το δικαίωμα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Η τιμή αναφοράς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκε κατά περίπου 45% από τον Δεκέμβριο, όταν οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν πιο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των εκπομπών αυτή τη δεκαετία, φθάνοντας σε ρεκόρ ύψους 44,95 ευρώ τον τόνο αυτήν την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει λεπτομέρειες τον Ιούνιο σχετικά με το πώς θα μεταρρυθμιστεί η αγορά άνθρακα για να επιτευχθεί ο σκληρότερος στόχος, ο οποίος αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση και έλλειψη δικαιωμάτων άνθρακα.
«Η υψηλότερη κλιματική φιλοδοξία της ΕΕ το 2030 και το διαρκές αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους χρηματοπιστωτικούς επενδυτές έχουν υποστηρίξει την ανοδική κίνηση του άνθρακα», δήλωσε ο αναλυτής της Refinitiv Ingvild Sorhus.

"Επιπλέον, η αγορά συμμόρφωσης της τελευταίας στιγμής και ένα ενισχυμένο ενεργειακό συγκρότημα λόγω του κρύου χειμερινού καιρού τροφοδότησαν το ράλι των τιμών της EUA."
Η ταχεία άνοδος των τιμών και οι ανοδικές προβλέψεις έχουν δελεάσει περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οίκους διαπραγμάτευσης στην αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω τη ζήτηση, με την Trafigura να λανσάρει ένα ειδικό γραφείο εμπορίας άνθρακα αυτό το μήνα.
"Η κατεύθυνση της τιμής του άνθρακα καθορίζεται ολοένα και περισσότερο από την αυξανόμενη παρουσία χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο ETS της ΕΕ", δήλωσε ο αναλυτής του Vertis Bernadett Papp.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης