Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Συμμετοχή Xi Jinping στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που οργανώνει ο Biden

Συμμετοχή Xi Jinping στην ψηφιακή σύνοδο κορυφής για το κλίμα που οργανώνει ο Biden

Την ώρα που οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζονται σε πολλά άλλα μέτωπα

Σχετικά Άρθρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη σημερινή ψηφιακή σύνοδο κορυφής που οργανώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχίζονται σε πολλά άλλα μέτωπα.

Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ένας από τους λίγους τομείς που η Κίνα και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν και ευθυγραμμίζεται με την ανακοίνωση του Xi πέρυσι ότι το ασιατικό έθνος στοχεύει να επιτύχει τις μέγιστες εκπομπές άνθρακα έως το 2030.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι ΗΠΑ και η Κίνα εξέδωσαν από κοινού μια ευρεία δήλωση σχετικά με το πώς θα συνεργαστούν οι δύο χώρες για την «αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Η δήλωση ακολούθησε διήμερες συνομιλίες στη Σαγκάη μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry και του Κινέζου ομολόγου του Xie Zhenhua.

Οι ΗΠΑ αναμένεται σύντομα να ανακοινώσουν νέα δέσμευσή τους για τη μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μερικούς μήνες αφότου επανεντάχθηκαν στη συμφωνία του Παρισιού, από την οποία είχε αποσύρει τη χώρα η προηγούμενη κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump.

Tα λόγια των επικριτών

Οι επικριτές αναφέρουν ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης υποδομών αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Πεκίνου να αυξήσει την επιρροή του μεταξύ των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών της περιοχής. Ο Xi δεν ανέφερε το όνομα των ΗΠΑ στην ομιλία του, αλλά είπε ότι οι μεγάλες χώρες πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και ότι η Κίνα δεν θα επιδιώκει ηγεμονία ή «μια σφαίρα επιρροής».

Το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, θα ανακοινώσει περαιτέρω φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την κυβέρνησή του.

Η δέσμευση αυτή θα σημάνει ότι η Βρετανία θα παραμείνει σε καλό δρόμο για να μειώσει τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή και να τηρήσει τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ή δυνατόν στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ανέφερε το Λονδίνο.

Ανάμεσα στις προτάσεις της επιτροπής είναι η βιομηχανία να χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό παραγόμενο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί της καύσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και να αιχμαλωτίζονται εκπεμπόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και να αποθηκεύονται υποθαλάσσια. Η Επιτροπή αναγνώριζε ότι οι στόχοι που έθεσε είναι «δύσκολοι» και θα αλλάξουν τον τρόπο που οι πολίτες θερμαίνουν τα σπίτια τους, ταξιδεύουν, ακόμα και τον τρόπο που τρώνε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης