Ενέργεια

Οι «πράσινοι» στόχοι των ΗΑΕ - Γιατί δεν σταματά η παραγωγή πετρελαίου

Οι «πράσινοι» στόχοι των ΗΑΕ - Γιατί δεν σταματά η παραγωγή πετρελαίου
Τα ΗΑΕ αναφέρουν ότι το κεφάλαιο «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δεν ήταν ποτέ ισχυρότερο, όσο είναι σήμερα

Μεγάλη και συντεταγμένη στροφή στις ΑΠΕ κάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το σχέδια για αύξηση της παραγωγής υδρογόνου και της ικανότητας (μέσω τεχνολογιών) για την σύλληψη και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, σημειώνει μεταξύ άλλων ο Sultan Al Jaber, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας Abu Dhabi National Oil.

Τα ΗΑΕ αναφέρουν ότι το κεφάλαιο «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δεν ήταν ποτέ ισχυρότερο, όσο είναι σήμερα. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί το γεγονός ότι  θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, η συγκεκριμένη επιλογή αποκτά μεγαλύτερη αξία.

Το γενικό πλαίσιο

Αρχικά, επιδιώκεται η στροφή στην πράσινη ενέργεια στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και του μεγάλου αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, ενισχύεται η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου, σύμφωνα με τον Sultan Al Jaber.

Το έθνος στοχεύει να είναι «παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή της μέγιστης ποσότητας υδρογονανθράκων με τις λιγότερες εκπομπές», δήλωσε ο Al Jaber κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Ατλαντικού χθες (20/4).

Στη συνέχεια έδωσε το κλίμα της επόμενης μέρας τον τομέα της ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι: «Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες, έτσι ώστε το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να έχουν πολύ χαμηλό άνθρακα. Εργαζόμαστε για να κάνουμε τα βαρέλια μας τον λιγότερο απαιτητικό άνθρακα στον κόσμο».

Το project πυρηνικής ενέργειας

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες.

Το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας Μπαράκα στο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον αραβικό κόσμο και η κατασκευή του εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της πετρελαιοπαραγωγού χώρας να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα.

Η Μονάδα 1 έλαβε άδεια λειτουργίας από τη ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας το 2020, τρία χρόνια μετά την προγραμματιζόμενη έναρξή της το 2017. Όταν ολοκληρωθεί, το Μπαράκα, το οποίο κατασκευάζεται από την Korea Electric Power Corp (KEPCO), θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής δυναμικότητας 5.600 μεγαβάτ (MW) που θα καλύπτουν περίπου το 25% της ανώτατης ζήτησης ενέργειας των ΗΑΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης