Τελευταία Νέα

"Μάχη" με 40 άδειες 623,56 MW Ανανεώσιμων στα Άγραφα - Ποιές εταιρίες εμπλέκονται

ΕDPR, Ελλάκτωρ και Τζάσπερ Αιολική "αντιμετωπίζουν" την τοπική κοινωνία - Ζητούμενο η διαχείριση των τοπικών αντιδράσεων κατά της ανάπτυξης ΑΠΕ

Δεν λένε να σταματήσουν οι αντιδράσεις πολιτών και τοπικών φορέων των Αγράφων για την εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή. Το θέμα έφτασε και στη Βουλή και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σε διαβιβαστικό της έγγραφο, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το …τοπίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο του Ρυθμιστή της αγοράς, εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων έχουν χορηγηθεί 36 Άδειες Παραγωγής, συνολικής ισχύος 561,07 MW.

Από αυτές οι επτά αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 70 MW, πέντε μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 9,28 MW και 24 αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 481,79 MW, με τον συνολικό αριθμό των ανεμογεννητριών (Α/Γ) να ανέρχεται στις 197.

Πέρα όμως των 561,07 MW, εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την ΡΑΕ  και τέσσερις αιτήσεις για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 62,49 MW.

Υπερπληθώρα έργων στα Άγραφα

Και είναι η υπερπληθώρα έργων που έχει θορυβήσει μερίδα της κοινωνίας των Αγράφων, η οποία δηλώνει αντίθετη στα έργα διότι θεωρεί ότι απειλείται η εξαρτώμενη από την κτηνοτροφία, κοινωνική συνοχή της περιοχής.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η ΡΑΕ χορηγεί Βεβαιώσεις Παραγωγού (πρώην Άδειες Παραγωγής) εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία ωστόσο δεν επαρκούν για την ανάσχεση του …κύματος των αιτήσεων. Για αυτό αναμένεται σύντομα να θεσμοθετηθούν οι απαραίτητοι «κόφτες» (π.χ. εγγυητικές επιστολές, αποδεικτικό δέσμευσης γης κλπ) ώστε να απομακρυνθούν οι …αεριτζήδες και να παραμείνουν μόνο οι σοβαροί επενδυτές.

Στα έργα που χωροθετούνται εντός του δήμου Αγράφων περιλαμβάνονται τρία έργα της κορυφαίας πορτογαλικής εταιρείας  EDPR: δύο έργα των 29,40 MW έκαστο (συνολικά 14 Α/Γ) που έχουν λάβει άδεια παραγωγής και ένα 59,40 MW (18 Α/Γ) για το οποίο έχει υποβληθεί  αίτηση. 

Επίσης, ο ομίλος Ελλάκτωρ, με δύο θυγατρικές του, τις  εταιρείες Ανεμοδομική και Πουνέντης, έχει πάρει άδεια εγκατάστασης για  δύο έργα 46 MW (με 11 Α/Γ) και 40 MW (με 10 Α/Γ),  μια επένδυση 110 εκατ. ευρώ.

 Ακόμη, η εταιρεία Τζάσπερ Αιολική Ελλάδος ΑΕ έχει λάβει άδειες για έξι αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 232 MW (116 Α/Γ), η  ΑΝΕΜΟΡΑΧΗ ΑΕ για 34 MW (17 A/Γ), η ΑΝΕΜΟΔΡΑΣΗ ΑΕ για 32 ΜW, η CENTAURUS ENERGY SOLUTION 1 για 7 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 70 MW, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται και πολλά άλλα μικρά έργα.

Οι κατευθύνσεις για την περαιτέρω διείσδυση

Πάντως, ειδικά για την περιοχή των Αγράφων οι κατευθύνσεις του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ/299/ΑΑΠ/2018) προωθούν την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ μέσω:

- σχεδιασμού του ενεργειακού μείγματος της Περιφέρειας με κατεύθυνση την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από γεωθερμία και μικρών υδροηλεκτρικών (ΜΥΗΕ) και ορθολογική ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών και Αιολικών Πάρκων καθώς και την προώθηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της βιομάζας,

- εξειδίκευσης περιοχών ανά τεχνολογία σταθμών ΑΠΕ λαμβάνοντας υπόψη αφ’ ενός το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου, την ευαισθησία των επιμέρους χώρων ως προς το περιβάλλον και την παραγωγική ταυτότητα.

  • Ανάπτυξη ΑΠΕ μέσω ΜΥΗΕ και αξιοποίησης της βιομάζας με χρήση των ηπιότερων τεχνολογιών και εγκαταστάσεων στον ευαίσθητο οικολογικά και αναπτυξιακά ορεινό χώρο των υψηλών δασικών και αλπικών οικοσυστημάτων.
  • Κατά προτεραιότητα χωροθέτηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στις περιοχές ανενεργών λατομείων ή εξορύξεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης