Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπλόκο σε αλλαγή παρόχου για χρέος άνω των δύο λογαρισμών ετοιμάζει η ΡΑΕ

Μπλόκο σε αλλαγή παρόχου για χρέος άνω των δύο λογαρισμών ετοιμάζει η ΡΑΕ
O παλαιός προμηθευτής θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ την διακοπή της ηλεκτροδότησής αν χαλάσει η ρύθμιση

Την τελική εισήγησή της για τις μετακινήσεις πελατών από προμηθευτή σε προμηθευτή αναμένεται να βγάλει σε νέα διαβούλευση η ΡΑΕ μετά από τρεις διαβουλεύσεις και μία τηλεδιάσκεψη με προμηθευτές που προηγήθηκαν. Το βασικό μέτρο που σύμφωνα με πληροφορίες θα εισηγηθεί η αρμόδια Αρχή είναι η δυνατότητα του παλαιού προμηθευτή να σταματάει τη διαδικασία μετακίνησης όταν ο καταναλωτής χρωστάει πάνω από δύο λογαριασμούς ρεύματος, ανεξαρτήτως ποσού και δεν έχει προχωρήσει σε διακανονισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόταση της ΡΑΕ έθετε πλαφόν οφειλής για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς κλπ).

Στην περίπτωση που κάποιος καταναλωτής έχει αλλάξει προμηθευτή και έχει διακανονίσει τις οφειλές του, τις οποίες όμως στην πορεία δεν εξυπηρετεί , ο παλαιός προμηθευτής θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ την διακοπή της ηλεκτροδότησής του. Η βασική αυτή πρόταση συνοδεύεται από την δημιουργία ενός συστήματος επισήμανσης τύπου ¨Τειρεσία¨ που θα αξιοποιούν οι προμηθευτές για να αξιολογούν τον βαθμό φερεγγυότητας των καταναλωτών.
Πρόκειται για ένα σύστημα επισήμανσης οφειλών, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι προμηθευτές και θα αφορά τους οφειλέτες λογαριασμών ρεύματος που θέλουν να αλλάξουν πάροχο.

Μετακινήσεις 500.000 καταναλωτών το 2020

Οι αφερέγγυοι πελάτες θα επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα και οι πελάτες που έχουν διακανονίσει τις οφειλές του με πράσινο. Τα ¨φέσια¨ από μετακινήσεις πελατών μεταξύ προμηθευτών είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί συνολικά την αγορά ηλεκτρισμού και όχι μόνο τη ΔΕΗ η οποία το επωμίστηκε πρώτη, καθώς ο ανταγωνισμός έχει ενταθεί και τα ποσοστά μετακίνησης και μεταξύ ιδιωτών παρόχων αυξάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, το 2020 μετακινήθηκαν από προμηθευτή σε προμηθευτή περισσότεροι από 500.000 καταναλωτές. Το ποσοστό κινητικότητας ανήλθε σε 7,8% επί του συνόλου των πελατών.

Από τις επιμέρους κατηγορίες των καταναλωτών το υψηλότερο ποσοστό κινητικότητας καταγράφηκε στους εμπορικούς και βιομηχανικούς της χαμηλής τάσης.
Σε σύνολο 1.170.250 ενεργών παροχών οι 103.382 (8,83%) άλλαξαν πάροχο. Ακολούθησαν οι οικιακοί καταναλωτές της χαμηλής τάσης με 423.141 σε σύνολο 4.871.122 (8,69%) να αναζητούν οικονομικότερες λύσεις σε άλλες εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα μεγαλύτερος προμηθευτής παραμένει η ΔΕΗ με 5.283.717 παροχές ενώ οι πελάτες των ιδιωτών ξεπέρασαν το 1.500.000 και πιο συγκεκριμένα ανήλθαν στους 1.512.317.

«Η ΔΕΗ παρέμεινε και το 2020 ο βασικός Προμηθευτής στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εκπροσωπώντας το 77,8% του συνολικού αριθμού παροχών στη ΧΤ και ΜΤ του Διασυνδεδεμένου Συστήματος και το 63,2% της συνολικής κατανάλωσης. Τα ποσοστά δείχνουν μια πτώση του μεριδίου της τόσο ως προς το πλήθος παροχών όσο και ως προς τον όγκο κατανάλωσης σε σχέση με το 2019, κατά 6 και 8 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα», αναφέρει η ΡΑΕ στην Εκθεση Πεπραγμέμων για το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης