Ενέργεια

Rystad Energy: Το 2026 το peak της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Rystad Energy: Το 2026 το peak της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου
Η παγκόσμια ζήτηση του «μαύρου χρυσού» φαίνεται τώρα να αυξάνεται στα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (bpd) το 2026

Δύο χρόνια νωρίτερα του αναμενομένου θα αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της νορβηγικής συμβουλευτικής εταιρείας Rystad, που αναδημοσιεύει το Reuters. H αρχική αιτία για αυτή την εξέλιξη εδράζεται στην ταχεία υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ζήτηση του «μαύρου χρυσού» φαίνεται τώρα να αυξάνεται στα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως (bpd) το 2026, από μια πρόβλεψη που έγινε τον Νοέμβριο για 102,2 εκατομμύρια bpd το 2028.

«Η υιοθέτηση της ηλεκτροδότησης στους τομείς των μεταφορών και άλλων μετώπων που έχουν άμεση εξάρτηση από το πετρέλαιο επιταχύνεται και πρόκειται να προλάβει τις εξελίξεις νωρίτερα» υπογράμμισε η Rystad. Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020, η Rystad είχε προβλέψει ότι η μέγιστη ζήτηση πετρελαίου θα επιτευχθεί το 2030 στα 106 εκατομμύρια bpd.

Δυο ενισχυτικοί παράγοντες

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες διάφοροι αναλυτές έχουν παρουσιάσει τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη της ζήτησης και της παραγωγής πετρελαίου. Τα μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης και η επιτάχυνση των εμβολιασμών θεωρούνται βασικοί μοχλοί θετικών προσδοκιών.

Προοπτικά, η εκτίμηση είναι ότι η αγορά παραμένει εύθραυστη και εξαρτάται πλήρως από την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο τα έως τώρα μηνύματα δείχνουν σταθερή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Στην τελευταία του ανάλυση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 5,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021 και θα ανέλθει στα 96,4 εκατ. βαρέλια καλύπτοντας περίπου το 60% του όγκου που χάθηκε το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης