Τελευταία Νέα

ΥΠΕΝ: Πριν ολοκληρωθεί το χωροταξικό το πλαίσιο αδειοδότησης των υπεράκτιων αιολικών

ΥΠΕΝ: Πριν ολοκληρωθεί το χωροταξικό το πλαίσιο αδειοδότησης των υπεράκτιων αιολικών
Στο τέλος Μαρτίου εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει η Ε Ε για την κατάθεση των Εθνικών Σχεδίων Θαλάσσιου Χώρου χωρίς να ανταποκριθούν 16 παράκτιες χώρες.
Με στόχο το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα να έχει ολοκληρωθεί και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιούνιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης έργων πριν την ολοκλήρωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Τα πέντε ή έξι εναλλακτικά σενάρια επεξεργάζεται ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης με στόχο να μην καθυστερήσει η ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων εν αναμονή της εκπόνησης Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

Σε αναμονή προτάσεων από φορείς για το Νομοσχέδιο

Παράλληλα οι επιτελείς του υπουργείου αναμένουν τις προτάσεις των φορέων της αγοράς όσον αφορά τη διαδικασία αδειοδότησης των υπεράκτων αιολικών πάρκων ώστε να ολοκληρώσουν την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου και το σχετικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την αποθήκευση ενέργειας, να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.     

Εξάλλου όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τα πρώτα βήματα στην ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού δυναμικού θα γίνουν μέσω πιλοτικών έργων που θα δώσουν τη δυνατότητα αφενός να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα και αφετέρου να ολοκληρωθεί το Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο.

Πάντως η απουσία Εθνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου δεν αποτελεί μόνο ελληνικό ζήτημα. Στο τέλος Μαρτίου εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάθεση των Εθνικών Σχεδίων Θαλάσσιου Χώρου (Maritime Spatial Plans -MSPs) χωρίς να ανταποκριθούν συνολικά 16 παράκτιες χώρες.

Το ζήτημα ανέδειξε η WindEurope, που ανακοίνωσε ότι και οι 16 χώρες μέλη πρέπει να υποβάλουν τα πλάνα τους όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ και να διαθέσουν τον κατάλληλο χώρο για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ποιες χώρες έχουν καταθέσει στην Ε.Ε. σχέδιο θαλάσσιου χώρου

Σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ  για τον Σχεδιασμό Θαλάσσιου Χώρου, όλες οι παράκτιες  χώρες-μέλη έπρεπε να καταθέσουν στις Βρυξέλλες τα εθνικά τους σχέδια ως τις 31 Μαρτίου 2021. Μέχρι σήμερα μόνον 6 χώρες τα έχουν υποβάλει τα σχέδια και συγκεκριμένα το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Λεττονία και η Πορτογαλία.

Οι 16 χώρες που δεν έχουν καταθέσει ακόμα είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ισπανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα υπεράκτια αιολικά έχουν κεντρικό ρόλο στη νέα ενεργειακή  πολιτική της ΕΕ για την επίτευξη των κλιματικών στόχων και την ενεργειακή μετάβαση.

Όπως αναφέρει η Wind Europe τα επόμενα βήματα είναι τα εξής: Οι χώρες-μέλη πρέπει να οριστικοποιήσουν ή να προσαρμόσουν τα Σχέδια Θαλάσσιου Χώρου όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Και πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα Σχέδια αυτά είναι συμβατά με το ΕΣΕΚ της κάθε χώρας και τους στόχους της ΕΕ για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαθέσουν αρκετό χώρο για την εγκατάσταση των θαλάσσιων αιολικών και να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του αναγκαίου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, λαμβάνοντας υπόψη στον όλο σχεδιασμό τη διαμόρφωση καλών συνθηκών συνύπαρξης με τις διάφορες άλλες χρήσεις της θάλασσας, όπως οι υδατοκαλλιέργειες, η αλιεία, οι στρατιωτικές δραστηριότητες, η προστασία της φύσης και ο τουρισμός

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ το Νοέμβριο του 2020 έθεσε στόχο την εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών συνολικής ισχύος 300 GW ως το 2050 μέσω της Στρατηγικής για την Υπεράκτια Ανανεώσιμη Ενέργεια. Ως το 2030 ο στόχος είναι η εγκατάσταση 60 GW θαλάσσιου αιολικού δυναμικού στις χώρες-μέλη, που βρέχονται από  θάλασσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης