Ενέργεια

Εξοικονόμηση 200 δισ. δολ. για την Σαουδική Αραβία με τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις

Εξοικονόμηση 200 δισ. δολ. για την Σαουδική Αραβία με τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις
Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας του

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να εξοικονομήσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία αντικαθιστώντας τα υγρά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για οικιακή κατανάλωση με φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mohammed al-Jadaan, καθώς το βασίλειο επιδιώκει να μειώσει το κόστος για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας του, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της εξάρτησής του από τα έσοδα από το πετρέλαιο.

«Η συγκεκριμένη επιλογή θα αποτελούσε για την κυβέρνηση εξοικονόμηση περίπου 213 δις. δολ. την επόμενη 10ετία. Πρόκειται για ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, που θα μπορούσε να διατεθεί για επενδύσεις» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η στροφή στην ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία υπέγραψε αυτόν τον μήνα συμφωνίες αγοράς ενέργειας με επτά νέα ηλιακά έργα, μέρος των σχεδίων βελτιστοποίησης του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. «Αντί να αγοράζουμε καύσιμα από τις διεθνείς αγορές στα 60 $ και μετά να το πουλάμε στα 6 $ για τις επιχειρήσεις της Σαουδικής Αραβίας, θα αντικαταστήσουμε 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα πετρέλαιο με φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Στη συνέχεια, ο υπουργός έκανε αναφορά στις προτεραιότητες της χώρας, επισημαίνοντας ότι «από σήμερα έως το 2025, και πιθανώς μέχρι το 2030, η δημοσιονομική βιωσιμότητα αποτελεί νούμερο ένα στόχο για την κυβέρνηση. Πρέπει να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και να ελέγξουμε τις κυβερνητικές δαπάνες».

Ο απώτερος στόχος

Στόχος της Σαουδικής Αραβίας είναι να «απογαλακτιστεί» από το πετρέλαιο και να κατασκευάσει νέες νέες βιομηχανίες και μεγάλα έργα στον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Η ανεργία ήταν στο 12,6% στα τέλη του 2020, χαμηλότερα από το ρεκόρ του 15,4% το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν η οικονομία βρισκόταν στην κρίση της πανδημίας, αλλά πολύ πάνω από το ποσοστό 7% που το βασίλειο θέλει να φτάσει έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης