Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H Qatar Petroleum ετοιμάζει δημοπρασία ομολόγων σε δολάρια

H Qatar Petroleum ετοιμάζει δημοπρασία ομολόγων σε δολάρια
Σε αξιοποίηση των αγορών προχωρεί η εταιρεία

Η Qatar Petroleum (QP) σχεδιάζει την πρώτη δημόσια πώληση διεθνών ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ καθώς ο ενεργειακός γίγαντας του Κόλπου ετοιμάζεται να αξιοποιήσει τις αγορές σε μια εποχή χαμηλών τιμών ενέργειας.
Σύμφωνα με το Reuters ο κορυφαίος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο (LNG) απέστειλε στις τράπεζες αίτημα για προτάσεις της προγραμματισμένης πώλησης τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές, με έναν από αυτούς να προσθέτει ότι πιθανώς θα πρόκειται  για δισεκατομμύρια δολάρια.
"Θα είναι μεγάλη υπόθεση", ανέφερε η πηγή.
Η QP, σχεδιάζει να επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά της τα επόμενα χρόνια.  Η εταιρεία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αναλάβει την πλήρη ιδιοκτησία του εργοστασίου LNG Qatargas 1, το πρώτο της χώρας, όταν η 25ετής σύμβασή της με διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil Corp και Total SE λήξει το επόμενο έτος.

Η προγραμματισμένη πώληση χρέους έρχεται καθώς οι εταιρείες ενέργειας στην περιοχή αναζητούν διαφορετικά μέσα για να συγκεντρώσουν μετρητά μετά την πτώση τους πέρυσι από το διπλό σοκ της πανδημίας COVID-19 και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Το QP πέρυσι εξέταζε περικοπές θέσεων εργασίας και κόστους για να αντιμετωπίσει τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου που προκλήθηκε από τον κορωναϊό.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ότι πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, σχεδιάζει να αναχρηματοδοτήσει μια πιστωτική διευκόλυνση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μελετά επίσης συμφωνία 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία εσόδων από το δίκτυο αγωγών πετρελαίου.

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπού Ντάμπι (ADNOC) έχει κάνει παρόμοιες συμφωνίες υποδομής που μισθώνουν την ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων, τα τελευταία δύο χρόνια.
Σχεδιάζει επίσης αρχικές δημόσιες προσφορές της επιχείρησης γεώτρησης και της κοινοπραξίας της με τον χημικό παραγωγό OCI.
Η QP, που ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση του Κατάρ, έχει πουλήσει ομόλογα μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων σε δολάρια και σε ιαπωνικά γεν. Έχει περισσότερα από 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκκρεμή δάνεια και ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης