Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Η αβεβαιότητα της ανάκαμψης επιβάλλει πιο προσεκτική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

OPEC+: Η αβεβαιότητα της ανάκαμψης επιβάλλει πιο προσεκτική αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Ενδείξεις ουσιαστικής βελτίωσης και στους τομείς των αεροπορικών ταξιδιών, επεσήμανε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αμερικής

Ο OPEC+ συμφώνησε να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου τους επόμενους μήνες, ποντάροντας στη θερινή οικονομική ανάκαμψη, εξαιτίας των καλύτερων επιδημιολογικών δεδομένων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Οργανισμός συμφώνησε να προσθέσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου από το Μάιο έως τον Ιούλιο. Αυτό θα επιστρέψει περίπου το ¼ ου αργού που εξακολουθούν να παρακρατούν μετά από βαθιές περικοπές πριν από ένα χρόνο ως απάντηση στην πανδημία.

Με τις τιμές του πετρελαίου πάνω από 60 δολάρια το βαρέλι, ο Οργανισμός Πετρελαιοειδών Εξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του βρίσκονται σε ένα καθεστώς πίεσης, για την διάθεση περισσότερων καυσίμων σε μια επιταχυνόμενη παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, τα κόστη των commodities έχουν αυξηθεί, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες από τις ΗΠΑ στην Κίνα να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο υψηλότερου πληθωρισμού, καθώς οι κυβερνήσεις τους ρίχνουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομικά κίνητρα.

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει την πίστη τους για μια πιο σταθερή ζήτηση του πετρελαίου, δεδομένου ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ επεκτείνουν γρήγορα τα προγράμματα εμβολιασμών.

«Ακόμα και σε τομείς που επλήγησαν σοβαρά, όπως τα αεροπορικά ταξίδια, υπάρχουν ενδείξεις ουσιαστικής βελτίωσης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Abdulaziz bin Salman στην εναρκτήρια συνεδρίαση της τηλεδιάσκεψης του OPEC+ την περασμένη εβδομάδα.

Οι επόμενες κινήσεις

Ο συνασπισμός των 23 εθνών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα αυξήσει την παραγωγή κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, θα προσθέσει τον ίδιο όγκο τον Ιούνιο και θα αυξηθεί κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον πρίγκιπα Abdulaziz. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία θα μειώσει την εθελοντική περικοπή 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα, προσθέτοντας 250.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο, 350.000 τον Ιούνιο και 400.000 τον Ιούλιο, είπε.

Οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ινδίας, έχουν ζητήσει από τον ΟΠΕΚ + να διατηρήσουν τις τιμές υπό έλεγχο, φοβούμενοι ότι το ακριβότερο πετρέλαιο θα μπορούσε να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως. Αν και η ευρωπαϊκή κατανάλωση πετρελαίου είναι αδύναμη καθώς η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία επεκτείνουν ή επιβάλλουν νέα lockdowns, η  χρήση καυσίμων αυξάνεται γρήγορα στην Αμερική και οι δείκτες ζήτησης από την Κίνα είναι ισχυροί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης