Carbon Tracker: Πώς οι ΑΠΕ θα αναχαιτίσουν την δυναστεία των ορυκτών καυσίμων

Carbon Tracker: Πώς οι ΑΠΕ θα αναχαιτίσουν την δυναστεία των ορυκτών καυσίμων
H έκθεση παρουσιάζει συγκεκριμένα ευρήματα, προκειμένου να σχυριστεί ότι «η εποχή των ορυκτών καυσίμων έχει τελειώσει»

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση της δεξαμενής σκέψης του Carbon Tracker, που αναμεταδίδει το Forbes. Tο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταρρέει τόσο γρήγορα ώστε τα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσαν να απομακρυνθούν εντελώς από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2035.

H έκθεση αποκαλύπτει ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν τη δυνατότητα να παράγουν χιλιάδες PWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ η τρέχουσα παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στα 27 PWh. Επιπλέον, το Carbon Tracker δείχνει, εάν οι άνθρωποι επιλέξουν να πάρουν όλη τους την ενέργεια από την ηλιακή μόνο, η απαιτούμενη γη θα καταλάμβανε μόλις 450.000 km2 - μόλις το 0,3% της συνολικής έκτασης του κόσμου και λιγότερο από τον χώρο που καταλαμβάνεται επί του παρόντος από τα ορυκτά καύσιμα στις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Αυτή η επιλογή δεν πρέπει να είναι απαραίτητη, καθώς τα αιολικά πάρκα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν επίσης όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας ενεργειακής ικανότητας. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Mark Jacobson, στο βιβλίο του «Clean, Renewable Energy and Storage for Everything»  γράφει ότι η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί χρησιμοποιώντας 0,2% της διαθέσιμης έκτασης γης για ηλιακή ενέργεια και 0,5% για απόσταση μεταξύ χερσαίων ανεμογεννητριών.

Το τέλος των ορυκτών καυσίμων

Ειδικότερα, η έκθεση παρουσιάζει συγκεκριμένα ευρήματα, προκειμένου να σχυριστεί ότι «η εποχή των ορυκτών καυσίμων έχει τελειώσει». Σύμφωνα με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια θα μπορούσαν να τιμολογήσουν τα ορυκτά καύσιμα από τις παγκόσμιες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και έως το 2050 θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν πλήρως τα ορυκτά καύσιμα.

«Οι καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καταπολεμήσουν την καταστροφική κλιματική αλλαγή και θα απελευθερώσουν τον πλανήτη από την θανατηφόρα ρύπανση. Λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, τα κράτη θα απαλλαχθούν από τις δαπανηρές εισαγωγές άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου» υπογραμμίζει ο Kingsmill Bond, επικεφαλής της έκθεσης.

Οι διαπιστώσεις

Πέρυσι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διαπίστωσε ότι η ηλιακή ενέργεια ήταν πλέον η φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια «στην ιστορία», στις περισσότερες μεγάλες χώρες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρει ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τα ηλιακά φωτοβολταϊκά μειώθηκε κατά 82% την τελευταία δεκαετία, ενώ το κόστος της ξηράς και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μειώθηκε 39% και 29% αντίστοιχα.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο ένα κλάσμα της ανανεώσιμης ενέργειας που διαθέτουν. Η έκθεση σημειώνει ότι χρησιμοποιείται μόνο το 0,01% του ηλιακού δυναμικού του κόσμου και μόνο 0,16% του αιολικού δυναμικού. Ενώ πολλά μέρη του κόσμου έχουν πρόσβαση σε άφθονη ηλιακή και αιολική ενέργεια, σε ορισμένες περιοχές αυτοί οι πόροι είναι υπερβολικά άφθονοι.

Η ενδιαφέρουσα αναφορά

Τέλος, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του προέδρου της δεξαμενής σκέψης της Ember, Harry Benham, τονίζοντας ότι: «Ο κόσμος δεν χρειάζεται να εκμεταλλευτεί ολόκληρους τους ανανεώσιμους πόρους - μόλις το 1% είναι αρκετό για να αντικαταστήσει όλη τη χρήση ορυκτών καυσίμων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης