Επικαιρότητα

Το βράδυ της 27ης Απριλίου αποστέλλεται στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Τι προβλέπει

Το βράδυ της 27ης Απριλίου αποστέλλεται στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης - Τι προβλέπει
Αργά το βράδυ της 27ης Απριλίου αποστέλλεται στις Βρυξέλλες το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.
 
Το σχέδιο προβλέπει επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ (18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις, 12,7 δισ. των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης) που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, συνολικού ύψους 57,4 δισ. ευρώ έως το 2026.
Φέτος η Ελλάδα αναμένει προκαταβολές 3,9 δισ. ευρώ η εκταμίευση των οποίων θα γίνει μετά τον Αύγουστο. 

Περιμένοντας το θαύμα της ανάπτυξης το 2022

Παρά τις αβεβαιότητες και τα ρίσκα το οικονομικό επιτελείο έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες πάνω σε αυτό το σχέδιο για να πετύχει το «θαύμα» της ανάπτυξης.
Με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο πήχης για το ΑΕΠ τοποθετείται το 2022 στο ιστορικά υψηλό 6,2% παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα ασφαλές χρονοδιάγραμμα εξόδου από την υγειονομική κρίση.
Η υπόθεση για την ταχύτητα της ανάκαμψης το επόμενο έτος βασίζεται στην πρόβλεψη ότι η ύφεση μπορεί να έπιασε πάτο στο πρώτο τρίμηνο του 2021, αγγίζοντας ακόμη και το 10%, ωστόσο από τα επόμενα τρίμηνα η οικονομία θα αρχίσει να ανεβάζει στροφές με σκοπό να πιάσει το 3,6% για το σύνολο του έτους έναντι αρχικής πρόβλεψης για 4,8%.
Ωστόσο για τους αναλυτές και τους οικονομολόγους ακόμη και αυτή η εκτίμηση θεωρείται επισφαλής καθώς δεν ενστερνίζονται την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου και θεωρούν ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης