Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Xάθηκαν στις... μετρήσεις εκπομπές 5,5 δισ.τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως

Xάθηκαν στις... μετρήσεις εκπομπές 5,5 δισ.τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως

Οι εκπομπές άνθρακα είναι περισσότερες από ό, τι οι χώρες ανακοινώνουν σύμφωνα με επιστημονική μελέτη

 

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει ένα μεγάλο κενό, που ισοδυναμεί με αυτό που εκπέμπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως, μεταξύ του ποσού των εκπομπών θέρμανσης του κλίματος που ανακοινώνουν οι χώρες και του ποσού που ανακοινώνουν ανεξάρτητα μοντέλα φτάνουν στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει το Reuters το χάσμα περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως προκύπτει όχι επειδή κάποια χώρα κάνει κάτι λάθος. Αντίθετα, λόγω των διαφορών μεταξύ των επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται, οι χώρες αναφέρουν βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος του 2015 και μεθόδων που χρησιμοποιούνται από διεθνή μοντέλα.
"Εάν τα μοντέλα και οι χώρες μιλούν διαφορετική γλώσσα, η αξιολόγηση της κλιματικής προόδου της χώρας θα είναι πιο δύσκολη", δήλωσε ο Giacomo Grassi, συγγραφέας μελέτης για το κενό και επιστημονικός αξιωματούχος στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο σύγκρισης αυτών των εκτιμήσεων."

Μοντέλα και δασική γη

Το κενό εκπομπών, που εξηγείται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο μηνιαίο περιοδικό Nature Climate Change, θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένες χώρες θα πρέπει να προσαρμόσουν τη μείωση των εκπομπών τους. Για παράδειγμα, τα μοντέλα χωρών που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα έθνη δείχνουν περισσότερη διαχειριζόμενη δασική γη που απορροφά άνθρακα από ό, τι δείχνουν τα ανεξάρτητα μοντέλα.
Η μελέτη βρίσκει τις εθνικές εκτιμήσεις, οι οποίες επιτρέπουν πιο ευέλικτους ορισμούς για αυτές τις εκτάσεις, δείχνουν περίπου 3 δισεκατομμύρια εκτάρια περισσότερης διαχειριζόμενης δασικής γης σε όλο τον κόσμο από ό, τι στα ανεξάρτητα μοντέλα.
Ο κίνδυνος είναι ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι τα διαχειριζόμενα δάση απορροφούν μεγάλες ποσότητες εκπομπών και δεν κάνουν αρκετά για να μειώσουν τις εκπομπές από αυτοκίνητα, σπίτια και εργοστάσια.
«Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτές τις καταβόθρες φυσικού άνθρακα», δήλωσε ο Christopher Williams, ειδικός στα δάση του Πανεπιστημίου Clark στην Washington Post, σχετικά με τη μελέτη. "Ωστόσο, αυτή η πρόσληψη άνθρακα είναι ένα freebie από τη φύση για το οποίο δεν παίρνουμε πραγματικά πίστωση στη μάχη μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή."

Ασυμφωνία μετρήσεων

Καθώς οι χώρες εργάζονται για να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα, η ασυμφωνία θα μπορούσε να γίνει ένα μεγαλύτερο ζήτημα.
Η κυβέρνηση του Biden προτρέπει τις χώρες να προωθήσουν τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών πριν από τις συνομιλίες του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα στη Σκωτία τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού, οι χώρες θα επανεξετάζουν τη συλλογική τους πρόοδο κάθε πέντε χρόνια, μια διαδικασία που ονομάζεται "Παγκόσμια απογραφή" που θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.
Η μελέτη ανέφερε ότι απαιτείται περαιτέρω εργασία για την ανάπτυξη προσαρμογών για συγκεκριμένες χώρες, "αλλά χώρες που είχαν προηγουμένως χρησιμοποιήσει ένα ασύγκριτο σημείο αναφοράς ενδέχεται τελικά να χρειαστεί να ενημερώσουν τον στόχο τους."

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης