Τελευταία Νέα

Νέα έκθεση για τη Γερμανία: Εφικτή η κλιματική ουδετερότητα ως το 2045 με «όπλα» τις ΑΠΕ και το υδρογόνο

Νέα έκθεση για τη Γερμανία: Εφικτή η κλιματική ουδετερότητα ως το 2045 με «όπλα» τις ΑΠΕ και το υδρογόνο
Φιλόδοξα σχέδια για την χώρα της Γερμανίας

Η Γερμανία θα μπορούσε να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα το 2045 - πέντε χρόνια νωρίτερα από ό, τι στοχεύει - εάν επιταχύνει σημαντικά τη συσσώρευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση του πράσινου υδρογόνου και να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα νωρίτερα, σύμφωνα με κοινή έκθεση τριών ομάδων δεξαμενής σκέψης.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εκπέμπει λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο τόνους CO2, σύμφωνα με την έκθεση «Climate neutral Germany 2045» των Agora Energiewende, της Agora Verkehrswende και του Ιδρύματος για την Κλιματική Ουδετερότητα.

«Η ουδετερότητα του κλίματος είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο. Οι όλο και πιο συχνές ακραίες καιρικές καταστάσεις έχουν εξελιχθεί από απειλητική πρόβλεψη σε καταθλιπτική πραγματικότητα. Η αποφασιστική αλλαγή φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες καθιστά σαφή την αυξανόμενη δυναμική της φιλοδοξίας για το κλίμα. Η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει τέτοια ταχύτερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται πολιτική προθυμία», δήλωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος Κλίματος Ουδετερότητας Rainer Baake, πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Merkel.

Μοχλός πίεση το κλίμα ενόψει εκλογών

Η πολιτική για το κλίμα είναι πιθανό να γίνει ένα από τα κύρια ζητήματα στην εκστρατεία για τις γενικές εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Το Πράσινο Κόμμα, του οποίου είναι επίσης μέλος ο Baake, έχει υποβάλει για πρώτη φορά έναν υποψήφιο για την καγκελαρία και βρίσκεται σε αγώνα με τους συντηρητικούς της Angela Merkel για την πρώτη θέση.

Οι εκλογές θα αποτελέσουν αποφασιστικό σταυροδρόμι για την προστασία του κλίματος και η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας πέντε χρόνια νωρίτερα θα μπορούσε επίσης να είναι μια οικονομική επιτυχία για τη Γερμανία, που έχει τις δυνατότητες για να υποστηρίξει μια ισχυρή ενεργειακή μετάβαση.

Οι στόχοι

Η έκθεση υποθέτει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αυξήσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών για το 2030 σε 65% (από το 55% που προβλέπεται επί του παρόντος), ο οποίος πιθανότατα έχει υψηλότερους στόχους μείωσης των εκπομπών για την ΕΕ στο σύνολό της. Η ικανότητα παραγωγής γερμανικής αιολικής ενέργειας στην ξηρά, σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να φτάσει τα 145 GW έως το 2045, σε σύγκριση με τα τρέχοντα 55 GW, ενώ η υπεράκτια θα πρέπει να αυξηθεί σχεδόν δέκα φορές στα 70 GW, από τα τωρινά 7,7 GW. Αναφορικά με την ηλιακή ενέργεια, προβλέπεται συνολική ισχύς 385 GW ως το 2045 σε σύγκριση με τα 54 GW που είναι σήμερα.

Η κλιματική ουδετερότητα ως 2045 σημαίνει μια αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου 30 GW ετησίως μόνο στη Γερμανία, ποσοστό ανακαίνισης κτιρίου 1,75% ετησίως και ταχεία αύξηση της τεχνολογίας υδρογόνου », δήλωσε ο διευθυντής της Agora Energiewende, Patrick Graichen.

Η έκθεση υποθέτει επίσης ότι το υδρογόνο, και εν μέρει η βιομάζα, θα καταστήσει τη βιομηχανία σε μεγάλο βαθμό ουδέτερη από το κλίμα έως το 2040 και ότι τα αυτοκίνητα καύσης θα απαγορευθούν από το 2032. Τέλος, προβλέπεται ότι η χώρα θα εγκαταλείψει τον άνθρακα και τον λιγνίτη ήδη το 2030, αντί για το 2035-38, όπως στοχεύει σήμερα το Βερολίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης