Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Με ορκωτούς λογιστές θα ελέγχει τα οικονομικά των διαχειριστών

ΡΑΕ: Με ορκωτούς λογιστές θα ελέγχει τα οικονομικά των διαχειριστών
Ο επικεφαλής της ΡΑΕ επεσήμανε ότι, η Αρχή θα υιοθετήσει μια τακτική κινήτρων για τους Διαχειριστές για τη βελτίωση των υπηρεσιών

Την ενίσχυση της εποπτικής ικανότητας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με ορκωτούς λογιστές ανακοίνωσε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρός της κ.  Θ. Δαγούμας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, έχει αποφασιστεί, πέραν των ελέγχων που ήδη γίνονται, να χρησιμοποιήσει δικούς της ορκωτούς λογιστές ώστε να ελέγχει αποτελεσματικότερα τα οικονομικά στοιχεία των διαχειριστών, δηλαδή του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η αρχή, όπως επεσήμανε θα γίνει από τον  ΔΕΣΦΑ και θα ακολουθήσει ο έλεγχος και στους υπόλοιπους. Μάλιστα, ο κ. Δαγούμας σχολίασε  χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί οι διαχειριστές, οι οποίοι έχουν σταθερά έσοδα να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από την υπόλοιπη αγορά.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΡΑΕ επεσήμανε ότι, η Αρχή θα υιοθετήσει μια τακτική κινήτρων για τους Διαχειριστές για τη βελτίωση των υπηρεσιών και αναλόγως με τον βαθμό επίτευξης των στόχων θα επιβραβεύονται ή θα επιβάλλονται πέναλτι.  

Παράλληλα, σημείωσε ότι  έχει παραλάβει από τον ΑΔΜΗΕ την πρόταση για την καταβολή εγγυημένου εσόδου ανά κατηγορία καταναλωτών.  Όσο για την υπόθεση του χειρισμού από τον ΔΕΔΔΗΕ του μπλακ άουτ στα βόρεια προάστια της Αττικής και των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος σε άλλες περιοχές της χώρας, ο σχετικός φάκελος θα εξεταστεί αύριο από την Ολομέλεια της ΡΑΕ, ώστε να διαπιστωθεί εάν ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε στον ρόλο του. 

Για το εργαλείο σύγκρισης τιμών που ήδη λειτουργεί ο Ρυθμιστής της αγοράς από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Δαγούμας ανακοίνωσε ότι θα εμπλουτιστεί και με μία ακόμη ψηφιακή «υπηρεσία». Θα συμπληρωθεί με μια αυτοματοποίηση που θα δίνει τη δυνατότητα της άμεσης επαφής με τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να υποβάλλουν τα παράπονά τους, τα οποία θα αποστέλλονται στους προμηθευτές και στους διαχειριστές, ώστε η ΡΑΕ να αποκτήσει εικόνα για το ποιοι  ανταποκρίνονται.

Έρχεται πτώση στις τιμές των ΑΠΕ

Ακόμη ο κ. Δαγούμας βλέπει ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στις ΑΠΕ _  κυρίως στα φωτοβολταϊκά στα οποία δεν απέκλεισε την επιβεβαίωση προβλέψεων που μιλούν για 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα -,  προς όφελος των καταναλωτών.  Όπως είπε, οι τιμές στον επόμενο διαγωνισμό του Μαΐου εκτιμά ότι θα κινηθούν πτωτικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές όπως της Πορτογαλίας, όπου επίσης καταγράφηκε πτώση στις τιμές.   

Ο διαγωνισμός του Μαΐου αφορά σε κοινά έργα φωβολταϊκών και αιολικών, στον οποίο θα συμμετέχουν 128 έργα,  συνολικής ισχύος 1.090 MW. Αναφερόμενος γενικότερα στις αιτήσεις που έχει δεχτεί η Αρχή για άδειες παραγωγής κατά τους κύκλους Δεκεμβρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, δήλωσε ότι κατατέθηκαν συνολικά 2.341 αιτήσεις συνολικής ισχύος 54 GW και η ΡΑΕ έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου εκδίδοντας βεβαιώσεις για έργα 34,5 GW.

Σχετικά με τη λειτουργία του  target model, ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι η  ελληνική αγορά έχει αρχίσει να συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές τιμές, ωστόσο σημείωσε ότι παρατηρείται περιορισμένη ρευστότητα στην ενδοημερήσια αγορά. 

Όσον αφορά στην πρόθεση του υπουργείου να διευθύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, και σε άλλους κλάδους εκτός από την ενέργεια, όπως στα ύδατα και στα απορρίμματα, ο κ. Δαγούμας ανέφερε ότι απαιτείται ενδυνάμωση του δυναμικού του, καθώς παρατηρείται κύμα αποχωρήσεων στελεχών.  

Επισης, ο επικεφαλής της Αρχής αναφέρθηκε στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για το νέο πλαίσιο που θα αφορά τους κανόνες αλλαγής προμηθευτή από πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Όπως τόνισε, θα τίθεται όρια ως προς το ύψος των χρεών, με τις οριστικές αποφάσεις για το τελικό πλαίσιο να αναμένεται να ληφθούν τον Μάιο.  

Σχετικά με τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης επάρκειας ισχύος (CRM) σημείωσε ότι εξετάζεται να μπουν και οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα «ενιαίο μέτωπο» για ολους τους  μηχανισμούς που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ (στρατηγικών εφεδρειών κ.α.).   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης