J.Kerry: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή

J.Kerry: Ηγετικός ο ρόλος της Ελλάδας στην προσπάθειες για την κλιματική αλλαγή

 Κ. Μητσοτάκης: Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

Ειδική αναφορά στον σημαντικό ρόλο του Πρωθυπουργού στην ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και για το κλίμα έκανε σήμερα ο John Kerry κατά την διάρκεια της τελετής βράβευσής του με το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021 που του απονεμήθηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τον ηγετικό του ρόλο για το κλίμα στην ΕΕ». «Η ηγετική θέση της Ελλάδας είναι καθοριστική για εμάς», πρόσθεσε ο ειδικός απεσταλμένο του Προέδρου Joe Biden για ζήτηματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, John Kerry.

Μιλώντας διαδικτυακά στην τελετή από την Ουάσινγκτον, ο John Kerry ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και τόνισε: «Ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών έφερα μαζί μου με τρόπο αυθεντικό, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, τα διδάγματα που αντλεί κανείς από την Ελληνική Επανάσταση».

Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Joe Biden για ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στάθηκε «στον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Ελλάδας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα», προσθέτοντας ότι «είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπει κανείς την Ελλάδα να συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης και να βλέπουμε την προσωπική δέσμευση το Πρωθυπουργού για την απολιγνιτοποίηση της ελληνικής ενέργειας ταχύτερα από όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ».

«Χαιρετίζω τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο ενεργειακό πλάνο της Ευρώπης. Σας συγχαίρω για την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει και η τελευταία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2025, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα και ένα παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», προσέθεσε ο βετεράνος διπλωμάτης και πολιτικός.

O Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης

«Σήμερα η Ελλάδα τιμά στο πρόσωπο του πρώην γερουσιαστή, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πλέον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Joe Biden για ζήτηματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή, John Kerry, τον πρόγονο και τον προκάτοχο του, αλλά και όλους όσοι συνέβαλαν στη γέννηση της ελεύθερης Ελλάδος» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή απονομής στον Τζον Κέρι του Διεθνούς Βραβείου Φιλελληνισμού "Lord Byron" για το έτος 2021, που πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας τιμά την διαρκή προσήλωση των ΗΠΑ στην ιδέα της Ελευθερίας, που αποτυπώθηκε στον αγώνα τους κατά του φασισμού και του Ναζισμού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939- 1945.

Ειδικότερα για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επί προεδρίας Obama ο πρωθυπουργός επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας στις ΗΠΑ υπηρέτησε τις ιδέες της ενότητας και της μετριοπάθειας, ενώ ως ο 68ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάστηκε αδιάκοπα για τη διεθνή συμφιλίωση και την πολυμερή συναντίληψη.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως ο κ. Kerry συστηματικά προωθούσε τις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. «Και υπό το νέο του ρόλο στο θέμα του κλίματος, είμαι σίγουρος πως ο κ. Kerry θα φέρει ενέργεια, αποφασιστικότητα και εν τέλει επιτυχία στη σημαντικότερη μακροπρόθεσμη πρόκληση της εποχής μας, ήτοι της υπερθέρμανσης του πλανήτη» σημείωσε ο πρωθυπουργός, που επανέλαβε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται μαζί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. «Είμαστε περήφανοι, που τιμούμε σήμερα εδώ τον John Kerry» κατέληξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης