Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθερά ψηλά οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού στη Ν.Α Ευρώπη

Σταθερά ψηλά οι τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού στη Ν.Α Ευρώπη
Μείωση εισαγωγών και χαμηλότερη παραγωγή ΑΠΕ για τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Συγχρονισμένη με όσα συμβαίνουν στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπου η χονδρική τιμή όπως διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας αφού πήρε την ανηφόρα το προηγούμενο διάστημα μειώθηκε ελαφρά την προηγούμενη εβδομάδα και δείχνει να σταθεροποιείται σε μάλλον υψηλά επίπεδα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις άλλες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την εβδομάδα 19-25 Απριλίου.

Οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν ελαφρά σε όλες τις γειτονικές αγορές εκτός από τη Σερβία, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης.

Ωστόσο διατηρήθηκαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα λόγω της μειωμένης απόδοσης των αιολικών, αλλά και των υψηλών τιμών στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Ελαφρά μείωση τιμών στην Κεντρική Ευρώπη

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία την ίδια περίοδο, η παραγωγή αιολικής ενέργειας ανέκαμψε ελαφρώς αλλά παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, χαμηλότερα από τον εποχιακό μέσο όρο. Έτσι οι τιμές στην Κεντρική Ευρώπη μειώθηκαν κατά περίπου 5 - 6 €/MWh, και κυμάνθηκαν 63,3 - 74,3 € / MWh.

Εξαιτίας των υψηλών τιμών στην Ευρώπη μειώθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή κάτι που ήταν πιο εμφανές στην Ουγγαρία, Σερβία και Ιταλία.

Οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή κυμάνθηκαν μεταξύ 68 -71 € / MWh, με τιμές στην Ιταλία να διαμορφώνονται ελαφρώς υψηλότερες, με εβδομαδιαίο μέσο όρο 73,56 € / MWh.

Η πλέον σημαντική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας παρατηρήθηκε στην Κροατία, τη Σερβία, την Τουρκία και την Ουγγαρία, όπου η κατανάλωση συρρικνώθηκε κατά 6%, 5,29%, 4,17% και 4,02% αντίστοιχα.

Μόνο σε τρεις χώρες αυξήθηκε η παραγωγή ΑΠΕ

Όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενισχύθηκαν στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Τουρκία, ενώ υποχώρησε στην υπόλοιπη περιοχή.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας σημείωσε σημαντική μείωση στις περισσότερες περιφερειακές αγορές, εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Στη Ρουμανία για παράδειγμα η παραγωγή αιολικής ενέργειας υποχώρησε σε χαμηλό 42 εβδομάδων στα 60,25 GWh (-51,67%)  ενώ σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή αιολικής ενέργειας σημειώθηκαν επίσης στην Ουγγαρία Κροατία και Ιταλία.

Η ηλιακή ενέργεια ανέκαμψε σε όλες τις περιφερειακές αγορές με αξιοσημείωτες αυξήσεις στην εβδομαδιαία απόδοση στην Ελλάδα, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία και Ιταλία.

Επιπλέον, η περιφερειακή απόδοση υδροηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε λόγω της μειωμένης βροχόπτωσης στα Βαλκάνια και την Ιταλία.

Σημαντική μείωση της απόδοσης υδροηλεκτρικής ενέργειας καταγράφηκε στη Σερβία, Ρουμανία, Κροατία και Ιταλία. Η πιο σημαντική μείωση ήταν στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία, σε χαμηλό επίπεδο 16 εβδομάδων με 233,03 GWh (-21,2%)

 Στην Ελλάδα, η παραγωγή μονάδων υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 10,39% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στην Τουρκία, η παραγωγή αυξήθηκε στα 797,46GWh (+ 23,31%).

Η παραγωγή θερμικής ενέργειας αυξήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Εξάλλου η Βουλγαρία κατέγραψε σημαντική αύξηση την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα λόγω της διακοπής της μονάδας 5 του Κοζλοντούι λόγω ετήσιας συντήρησης, γεγονός που οδήγησε την εβδομαδιαία παραγωγή πυρηνικής ενέργειας της χώρας σε 175,07 GWh (-40,38%).

Κατά συνέπεια, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα της Βουλγαρίας αντιστάθμισαν την μείωση της πυρηνικής ενέργειας και κατέγραψαν υψηλό 72 εβδομάδων.

Όσον αφορά το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν στην Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σερβία, κυρίως λόγω της χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης, αλλά και στην περίπτωση της Ουγγαρίας και της Ιταλίας από την υψηλότερη ανταγωνιστικότητα των εγχώριων μονάδες κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, καθώς η απόδοση των φωτοβολταϊκών αυξήθηκε.

Η Ελλάδα έγινε καθαρή εξαγωγέας κατά την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά με χαμηλές καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας 3,3 GWh, κυρίως προς την ιταλική αγορά. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης