Ενέργεια

AΔΜΗΕ: Πρόταση στην ΡΑΕ για μείωση χρεώσεων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες

AΔΜΗΕ: Πρόταση στην ΡΑΕ για μείωση χρεώσεων στις ενεργοβόρες βιομηχανίες
Οι μειώσεις οδηγούν σε χρεώσεις αντίστοιχες  με αυτές που  ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Θέμα χρόνου είναι η μείωση των χρεώσεων συστήματος στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, μέτρο στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.

Άλλωστε οι μειώσεις των χρεώσεων συστήματος και δικτύου αποτελούν εδώ και χρόνια εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους των ενεργοβόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. 

Τα δεδομένα άλλων ευρωπαϊκών χωρών μελέτησε ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να στηρίξει την πρότασή του προς τη ΡΑΕ για μείωση των χρεώσεων συστήματος στους ενεργοβόρους καταναλωτές.

Η πρόταση, κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη ΡΑΕ και σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει μειώσεις που οδηγούν σε χρεώσεις αντίστοιχες  με αυτές που  ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κλπ.

Το ακριβές ύψος της μείωσης, σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ είναι συνδυασμός της κατανάλωσης και του συντελεστή  φορτίου κάθε μεγάλου καταναλωτή.

Η πρόταση λαμβάνει υπόψη της και τα οφέλη που προκύπτουν για την ευστάθεια του συστήματος από την λειτουργία των μεγάλων καταναλωτών και σε μη αιχμιακές ώρες.

Αύξηση στους οικιακούς καταναλωτές

Η τελική απόφαση για το ύψος των χρεώσεων θα ληφθεί από τη ΡΑΕ μέσα στις επόμενες ημέρες αφού αξιολογήσει την συνολικότερη πρόταση του ΑΔΜΗΕ για τον επιμερισμό του ετήσιου εγγυημένου εσόδου στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους οικιακούς καταναλωτές ο ΑΔΜΗΕ έχει εισηγηθεί αύξηση στις χρεώσεις συστήματος της τάξης των δύο ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις συστήματος και δικτύου στην Ελλάδα είναι κατά πολύ χαμηλότερες του μέσου ευρωπαϊκού όρου και σε αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό τα χαμηλά επίπεδα των οικιακών τιμολογίων σε αντίθεση με τις πολύ υψηλές τιμές στην χονδρική αγορά.

Πρόταση για μείωση των χρεώσεων δικτύου σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσης τάσης αναμένεται να υποβάλει στη ΡΑΕ μέσα στις επόμενες ημέρες και ο ΔΕΔΔΗΕ

Αυξομειώσεις στις χρεώσεις συστήματος και δικτύου θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια από τα έργα διασύνδεσης των νησιών και επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου, οι οποίες όμως όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από την μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης